Let's Gro 2018: samen werken aan een gelukkige toekomst voor Groningen

Let's Gro 2018: samen werken aan een gelukkige toekomst voor Groningen

Werken & Wonen

Vorig jaar was het bijzondere ‘inspiratiefestival’ Let’s Gro een groot succes. In totaal kwamen zo'n 12.500 bezoekers een kijkje nemen. Maar nog belangrijker was dat een groot deel van hen actief deelnam aan het programma. Want dat is precies waar het festival om draait: samen denken en dromen over de toekomst van Groningen. Ook dit jaar is daartoe weer volop gelegenheid, want van 31 oktober tot en met 3 november vinden onder de vlag van Let’s Gro weer tal van inspirerende evenementen en bijeenkomsten plaats, ditmaal rond het overkoepelende thema ‘Geluk’.

Let’s Gro is een inspiratiefestival over de toekomst van de Stad en zijn omgeving. Samen denken en dromen over hoe de toekomst van Groningen eruit zou kunnen zien, elkaar laten zien wat er nu al in Groningen gebeurt en wat je samen voor elkaar kunt krijgen in de nabije toekomst. Vrijwel alle thema’s die daarin een belangrijke rol (kunnen) spelen passeren daarbij de revue, van energie en duurzaamheid tot gezondheid, voedsel en sport en van architectuur, kunst en ruimtelijke ontwikkeling tot de digitale wereld, slimme bereikbaarheid, onderwijs, economie en internationalisering; als het onze toekomst kan vormen, komt het langs op Let’s Gro.

Tijdens Let’s Gro is er in Groningen zoveel te doen dat een kort overzichtje er geen recht aan kan doen. Het volledige, bomvolle programma is te vinden op LetsGro.nl, maar hieronder presenteren we alvast een kleine selectie van een aantal aansprekende programmapunten. 

Gelukkig op de Grote Markt

De Grote Markt, gezellige huiskamer van Stad, of een plek met te weinig ziel? Wat maakt een plein als de Grote Markt tot een plek waar je wilt zijn, waar je wilt verblijven en waar je gelukkig kunt zijn? Deze vraag staat centraal tijdens een debat op donderdag 1 november.

Deskundigen kijken er samen met het publiek terug en vooruit. Waar komen we vandaan? En waar staan we nu? Wat is de functie van een plein en de Grote Markt in het bijzonder? En wat kunnen we doen om de functie van huiskamer nog verder te versterken? Immers, met toekomstige ontwikkelingen als het Groninger Forum en de nieuwe Oostwand en ambities voor de Noordwand, een op te knappen Stadhuis én het verdwijnen van de bussen van de Grote Markt, ontstaat ook op en aan de Grote Markt ruimte voor nieuwe ontwikkelingen.

Waar zetten we op in en hoe kijken historici en stedenbouwkundigen hier tegenaan? En wat vindt u daar eigenlijk zelf van. Daarover gaan we met elkaar in gesprek. Kijk voor meer info ook even in het Ruimte voor Jou-paviljoen midden op de Grote Markt.

Museum of the Moon

De maan komt dichterbij dan ooit tijdens Let’s Gro. In samenwerking met CBK Groningen hangt op het Waagplein een 7 meter groot, levensecht schaalmodel van de maan. Dit ‘Museum of the Moon’ van de Engelse kunstenaar Luke Jerram is een reizende installatie die van binnen wordt verlicht, waardoor het haarscherpe oppervlak nog beter tot zijn recht komt. Iedere centimeter die je ziet is in het echt 5 kilometer. Het maanmuseum werkt betoverend, vervreemdend en inspirerend door de combinatie met de muzikale composities van Dan Jones.

‘Museum of the Moon’ is tijdens Let’s Gro 24 uur per dag op eigen initiatief te bezichtigen. Wil je echter iets meer duiding, dan kun je ook deelnemen aan een excursie met astronomen van de Rijkuniversiteit Groningen. Tweemaal per dag ondernemen zij onder de titel ‘Let’s Gro tot the moon’ met een groep belangstellenden een inspirerende ‘maanexpeditie’.  

ICT Congres 2018

Het ICT Congres 2018 op 1 november in MartiniPlaza toont beslissers in het MKB hoe digitalisering leidt tot kwaliteit, groei en continuïteit. Twee plenaire sessies en 24 workshops met boeiende en deskundige sprekers geven inzicht in de laatste ontwikkelingen op het gebied van digitalisering in het MKB. Ondernemers kunnen er zien hoe de toepassing van innovatieve technologie rendement oplevert: niet alleen in kwantitatieve groei (afzet/omzet/winst) maar ook als het gaat om de kwaliteit van de bedrijfsvoering en de tevredenheid van zowel medewerkers als klanten.

Het doel van het congres is kennisuitwisseling. MKB-ers laten elkaar zien hoe digitalisering hun business heeft doen groeien, welke praktische stappen daarvoor genomen dienden te worden, en welke uitdagingen ze daarbij tegen kwamen.