Rijksuniversiteit Groningen verwelkomt 2.300 nieuwe buitenlandse studenten

Rijksuniversiteit Groningen verwelkomt 2.300 nieuwe buitenlandse studenten

Werken & Wonen

De Rijksuniversiteit Groningen heeft op donderdag 31 augustus meer dan 2.300 nieuwe internationale studenten verwelkomd in De Oosterpoort. Ze werden ontvangen met een braderie, een borrel en toespraken van onder andere Nobelprijswinnaar Ben Feringa, wethouder Roeland van der Schaaf en CvB-voorzitter Sibrand Poppema.  

De RUG begroet jaarlijks studenten van 120 verschillende nationaliteiten. De Welcoming Ceremony is voor hen een belangrijke en hoog gewaardeerde introductie. De ontvangst op de RUG is al meermalen door buitenlandse studenten aangemerkt als een van de beste van Nederland, onder andere door het gedurende 2 dagen aanwezig zijn met een ontvangstcomité op Schiphol. De Welcoming Ceremony is de afgelopen jaren behoorlijk gegroeid, vandaar dat gekozen is voor Cultuurcentrum De Oosterpoort.

Programma
De internationale studenten konden ook terecht bij een informatiemarkt over studentenvoorzieningen en -verenigingen. Ook waren er sportieve- en fietsworkshops en was er aandacht voor praktische zaken als studieondersteuning, veiligheid, verzekeringen en bankrekeningen, gezondheidszorg, etc.

Hoogtepunt was de ‘motivational speech’ van professor Ben L. Feringa, winnaar van de Nobelprijs voor Scheikunde in 2016.​

Meer dan vijfduizend buitenlandse studenten
Het aantal internationale studenten en medewerkers aan de RUG neemt elk jaar toe. Dat is een ontwikkeling die de universiteit op alle mogelijke manieren stimuleert: door verbetering van voorzieningen, uitbreiding van Engelstaligheid en versterking van internationale positionering. Inmiddels zijn zo’n 30 bacheloropleidingen en het merendeel van de masteropleidingen Engelstalig. Het aantal ‘reguliere’ buitenlandse studenten (die studeren om bachelor of master te worden) steeg de afgelopen jaren aan de RUG ieder jaar met zo’n 10%, naar circa 5.500 nu. Daarbij komen nog ca. 800 studenten die hier kortere tijd zijn, bv. in verband met een uitwisselingsprogramma, en natuurlijk de promovendi.