Wiel&Deal: onbeperkt studeren met een beperking

Wiel&Deal: onbeperkt studeren met een beperking

Werken & Wonen

Natuurlijk kun je met een lichamelijk beperking gewoon studeren aan een hogeschool of universiteit. Maar wil je net als je mede-studenten van het volledige studentenleven proeven, dan blijkt die rolstoel toch behoorlijk in de weg te zitten: vind bijvoorbeeld maar eens een rolstoelvriendelijke studentenkamer. Tot enkele jaren geleden was dat een vrijwel onmogelijke opgave, maar in Groningen bracht Wiel&Deal daar verandering in.

De geschiedenis van Wiel&Deal begint met de ervaringen van Maaike Kersten. Maaike heeft zelf een lichamelijke beperking, maar laat zich daar niet door tegenhouden. Toen ze in 2008 ging studeren aan de Hanzehogeschool in Groningen wilde Maaike naast een leuke studie ook een normaal studentenleven leiden. Tot haar eigen verbazing was dit (nog) niet mogelijk omdat het ontbrak aan huisvesting tussen andere studenten en aan zorg die past bij een studentenleven.

Om daar iets aan te veranderen richtte Maaike Wiel & Deal op. Met veel inzet en vastberadenheid wist ze steeds meer mensen te overtuigen van haar ideeën. Uiteindelijk leidde dat tot de realisatie van zes volledig rolstoelvriendelijke studentenkamers in een grote nieuwe jongerenflat aan het Wielewaalplein in Groningen. In deze flat wonen studenten met en zonder beperking samen op slechts tien rolstoelminuten van het centrum. Een ideale locatie voor het echte studentenleven in al haar facetten.

De aangepaste studentenkamers waren een groot succes. De stichting won in 2010 zelfs de Zorgvernieuwingsprijs. De hierbij behorende prijs van 75.000 euro maakte het mogelijk om de dromen van Maaike nog verder vorm te geven. Tegenwoordig helpt Wiel&Deal tal van jongeren met een lichamelijke handicap bij het vinden van passende huisvesting en de juiste zorg. Daarnaast organiseert Wiel&Deal workshops voor jongeren, hun ouders en voor professionals zodat iedereen een bijdrage kan leveren aan een optimale studententijd.

Na jarenlang vooral actief te zijn geweest in Groningen is Wiel&Deal nu actief op zoek naar andere steden waar studenten met een beperking ondersteuning behoeven. Zo wordt in Wageningen inmiddels samengewerkt met de lokale studentenhuisvester Idealis.

www.wielendeal.nl