Zes startups presenteren hun oplossingen tijdens Demoday van Startup in Residence (VIDEO)

Zes startups presenteren hun oplossingen tijdens Demoday van Startup in Residence (VIDEO)

Werken & Wonen

Hoe kunnen winkels online en offline beter koppelen? Hoe kun je grote sportfaciliteiten verduurzamen en hoe kun je flexibele kinderopvang voor expats regelen? Het zijn drie voorbeelden van vraagstukken waar zes startups binnen Startup in Residence aan de slag zijn gegaan. 

Sinds vorig jaar september zijn ze bezig. Zes startende ondernemingen die een vernieuwende oplossing zoeken voor een maatschappelijke uitdaging. Een 'challenge', geformuleerd door provincie, Campus Groningen, Groningen Seaports en gemeente. De zes vormen samen het programma 'Startup in Residence' van het platform 'Founded in Groningen'. Startups zijn jonge ondernemingen die zich specialiseren in technologische vernieuwing.

Pitches

Het Groninger Forum is vrijdagmiddag 15 februari het decor van het vervolg van 'Startup in Residence'. Want wat is er gebeurd sinds vorig jaar september? Waar liepen de startups tegenaan? Via pitches van twee minuten en een kort interview mogen de zes hun vorderingen toelichten.

Ondernemen

Liselotte Westerveld van Founded in Groningen, die samen met Lian de Boer van Economische Zaken, de middag presenteert, vertelt de bomvolle zaal dat er jammer genoeg twee deelnemers zijn afgehaakt. Zes andere startups presenteren wel hun plannen en vorderingen. 

Zes startups presenteren hun oplossingen tijdens Demoday van Startup in Residence

Zes startups presenteren hun oplossingen tijdens Demoday van Startup in Residence

Sustainable Buildings

Guido van Sustainable Buildings bijt het spits af. "U kent het vast wel. U fietst 's avonds laat door de stad en ziet in een kantoorgebouw licht branden. Waarschijnlijk werkt er op dat tijdstip niemand meer maar de lampen branden wel en ook de verwarming is wellicht nog aan. Mensen vergeten gewoon het licht of de verwarming uit te doen. Herkenbaar toch? Wát een energieverspilling. Daar moeten we iets aan doen, vonden we. Wij helpen om gebouwen slimmer te maken. Via software en sensoren verzamelen we data uit gebouwen en bespreken samen het besparingspotentieel."

SecGroep

Data verzamelen staat ook centraal in de pitch van Erik van SecGroep. "We hebben Sensity ontwikkeld. Sensity is een applicatie ter verbetering van stedelijk groen. Wij plaatsen in drukbezochte parken, denk aan het Noorderplantsoen, sensoren in de grond. Deze sensoren brengen bodem- en omgevingsdata samen. Zo weten we welke plekken het zwaarst belast worden die als eerste en snel hersteld moeten worden."

Growth

Ranan van de startup Growth, er komt nog een nieuwe naam, heeft een platform bedacht dat studenten aan bedrijven koppelt. "Studenten kunnen meer dan bier tappen, pizza's bezorgen en vakkenvullen. Er zijn in Groningen fantastische bedrijven die personeel zoeken. Studenten moeten zich daar bewust van zijn. Wij zoeken voor hun de match. Anoniem. Pas als er een klik is, wisselen ze gegevens uit. En nee, we zijn geen Tinder voor bedrijven en hebben ook geen swipe functie."

Kinderopvang Noord

Katarina is van Rand Design en bedenker van het Project Kinderopvang Noord. Haar opdrachtgever is Groningen Seaports. In haar project staat het gezin centraal. "Want hoe houden we de hoogopgeleide young professionals hier in het noorden als ze ook een baan in Amsterdam kunnen krijgen? Een secundaire arbeidsvoorwaarde als betaalbare, goede en flexibele kinderopvang kan dan belangrijk zijn. Ik ben makelaar tussen bedrijven en kinderopvang. Bedrijven willen jonge mensen in dienst. Jonge gezinnen willen het beste voor hun kinderen. Ik zorg daarvoor met passende kinderopvang."

Greatwaves

Oude en domme gebouwen slimmer en duurzamer maken dat wil Greatwaves. "Dat doen we door slimme wifizenders te plaatsen", vertelt Wouter van de gelijknamige startup. "Wifizenders met extra sensoren waarmee we licht, geluid, temperatuur, beweging en luchtkwaliteit meten. Heel vet. Gegevens waarmee we een gebouw duurzamer kunnen maken. Prototypes hangen momenteel op de campus Groningen. Perfecte gebouwen voor onze tests."

Zupr

Michiel van Zupr wil van Groningen de eerste Zupr stad van de wereld maken. "De online link naar offline verkoop. Vast herkenbaar: je ziet schoenen op internet, je wilt ze direct kopen, maar waar kun je terecht in de buurt. Daar helpen wij bij. Op ons platform vul je alle gegevens in. Kleur, maat, merk, noem maar op en er verschijnen winkels in je buurt met voorraad. Je krijgt de route naar de winkel, en je kunt op pad. We hebben schoenenzaken als pilot genomen, omdat die het lastig hebben in de stad. De Groningen City Club wilde graag dat we ze hielpen."

Tempoverschil

Lian de Boer kijkt terug op een zeer geslaagde eerste Start Up in Residence. "De startups en challenge eigenaren hebben veel van elkaar geleerd. Bijvoorbeeld het tempoverschil. De startups wilden niets liever dan zo snel mogelijk aan de slag. Bij grote organisaties werkt dat anders. Besluiten nemen duurt langer doordat veel mensen er iets van vinden."  

Startup in Residence 2

"Voor de huidige startups stopt het programma, maar een aantal heeft met opdrachtgevers afspraken gemaakt over de toekomst. Zij gaan nog door met gezamenlijk testen. Ze krijgen alleen geen workshops en mentoren meer aangeboden. Als organisatie beginnen we binnenkort aan de volgende editie.”