Recreatie

Recreatie

Werken & Wonen

Uit de 100.000 redenen om een bezoek te brengen aan Groningen hebben we er zeven voor u uitgelicht. Veel plezier met de 'G7'.

Stad Groningen

De beste binnenstad, de leukste studentenstad en de meest fietsvriendelijke stad: Groningen is het allemaal. Groningen biedt dagjesmensen, toeristen en winkelend publiek alles wat je van een stad mag verwachten en is het culturele hart van de provincie. U vindt er maar liefst 160 cafés en restaurants, 15 bioscoopzalen, 7 theaters, een casino en een muziekcentrum. Ook heeft Groningen een gezellig en compleet winkelaanbod. Het centrum van de stad Groningen staat vol met historische panden én spraakmakende architectuur. Bijna een kwart van de stadsbevolking is student en dat is te merken; het is altijd gezellig druk in Groningen. 

Lauwersmeer, het Nationale Park van de wilde orchideeën

In 1969 werd de Lauwerszee afgesloten, het Lauwersmeer geboren. De natuur heeft dit gebied omgetoverd tot wat het nu is: Nationaal Park Lauwersmeer. Het gebied werd onlangs verkozen tot twee na mooiste plekje van Nederland! Lauwersoog is het vertrekpunt voor de boot naar Schiermonnikoog. 

Het Nationaal Park Lauwersmeer is op 7 oktober 2016 door de International Dark Sky Associaton (IDA) officieel uitgeroepen tot Dark Sky Park. Een Dark Sky Park is een gebied waar het donker is, waar de duisternis behouden blijft en waar bezoekers 's nachts welkom zijn om die duisternis te beleven en de sterrenhemel te zien. De benoeming voor het Lauwersmeer is bijzonder, omdat Nederland een van de landen is met de meeste lichtvervuiling ter wereld.

De Wadden

De Waddenzee is door Unesco uitverkozen tot Werelderfgoed. Het is na het Alpengebied de grootste aaneengesloten wildernis van Midden Europa en het Groningse deel is nog het meest ongerept. Het gebied is van internationaal belang omdat het een kraamkamer is voor de Noordzee en een rust-, rui-, voedsel- én broedgebied voor miljoenen (trek)vogels. Bovendien is het waddengebied een perfecte habitat voor zeehonden. De bij eb drooggevallen zandbanken zijn veilige plekken om te rusten of om jongen te zogen. Pieterburen is bekend als zeehondendorp door de crèche. Maar ook als startpunt van het Pieterpad en wadlooptochten. 

Bourtange, 's lands best gereconstrueerde vestingstad

Het huidige Bourtange is gebaseerd op tekeningen van de vesting van 1742 en geeft een compleet beeld van hoe de vestingstad er toen bij moet hebben gelegen. De vestingstad is nog steeds bewoond en biedt een informatiecentrum, horeca en musea, te midden van de herstelde wallen, grachten en oude kanonnen. Heden en verleden komen samen in Bourtange!

Borgen, de trotse kastelen van de Groninger landadel

Borgen zijn de fraaie buitenverblijven van de jonkers uit vorige eeuwen. Ze hebben meestal hun oorsprong in een 'steenhuis', een simpel verdedigingswerk uit de 14e of 15e eeuw met dikke muren waarin rijke boeren konden vluchten in tijden van gevaar.

Groninger kerken en orgels, het paradijs voor de liefhebber

Kenmerkende elementen van het Groninger Land met hun sobere architectuur, ingetogen interieurs en wereldberoemde orgels. Vaak kun je bij de buren de sleutel halen en zo naar binnen. 

Wierden, ons oudste antwoord op de stijgende zeespiegel

Eeuwenoude kunstmatige heuvels. Duizend jaar lang beschermden ze de bewoners van de Groninger klei tegen het wassende water.

Verder is Groningen de provincie van de grootste vergezichten en de mooist denkbare luchten in een karakteristiek landschap. Maar er is een grote variatie in dat landschap. Zoals het Oldambt met zijn oneindige horizon en de Veenkoloniën met zijn kaarsrechte vaarten en kanalen. 

Of Westerwolde met zijn bossen, essen en besloten landschappen. Of het coulissenlandschap van het Westerkwartier. Open en gesloten gebieden wisselen elkaar af en er lopen heel wat kronkelige weggetjes en watertjes doorheen. Dan is er nog het dijkenlandschap. Her en der zie je wierden. Hier verre, verre vergezichten… en water… water… water… 

Zie ook

Film over de G7

De Nederlandse korte versie: https://www.youtube.com/watch?v=lzfdDS-Vofw

De Nederlandse lange versie: https://www.youtube.com/watch?v=tKAYPv3ce_A