Navigatie overslaan

Roy­al Avebe

Al meer dan honderd jaar is Royal Avebe een grote speler in de landbouwsector. Niet alleen in Groningen, maar wereldwijd. In die tijd is het bedrijf uitgegroeid tot de grootste producent van aardappelzetmeel ter wereld. Stilstaan doen ze hier niet. Ze blijven innoveren met een blik op de toekomst.

De ‘roots’ van Avebe liggen letterlijk in Groningen. Het bedrijf werd in 1919 opgericht door boeren uit de Veenkoloniën. Maar er is meer wat Avebe typisch Gronings maakt. Dat het bedrijf super duurzaam is bijvoorbeeld. “We halen steeds meer en betere grondstoffen uit de aardappel, zonder dat we daar ook maar één hectare extra grond voor nodig hebben” vertelt Joyce de Vries, Director Communication & Public Affairs bij Avebe.

Bij Avebe kijken ze niet alleen naar het nu, maar ook naar de toekomst, vertelt De Vries. “Onze basis is gestoeld op een betere wereld. Bij ons veredelingsbedrijf Averis ontwikkelen we nieuwe en duurzamere aardappelrassen die beter bestand zijn tegen ziekten. Bij ons innovatiecentrum in Groningen delen en bundelen we onze krachten. En een ander mooi voorbeeld is dat Avebe een van de oprichters is van de Fascinating, een uniek innovatieprogramma waarbinnen we met verschillende partijen samenwerken aan de landbouw en voeding van de toekomst.”

 
 
 

In hun innovatiecentrum op het Zernikecomplex in de stad Groningen worden alle research & development-activiteiten van het bedrijf gebundeld. Er is voor deze locatie gekozen zodat men intensief samen kan werken met de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen. Samen helpen ze elkaar vooruit. Denk daarbij bijvoorbeeld aan thema’s als plantaardige eiwitten, healthy ageing, de energietransitie en procestechnologie. Avebe wil samen met klanten, studenten, wetenschappers en startups op zoek gaan naar nieuwe kansen en producten.

In Groningen liggen voor Avebe volop kansen. “Groningen geeft ruimte. In letterlijke zin. Maar ook ruimte om ideeën te ontplooien en te innoveren. In Groningen kun je jezelf zijn.”

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring