Navigatie overslaan

AVE­BE

In 2018 opende Avebe samen met de Rijksuniversiteit Groningen een spiksplinternieuw innovatiecentrum op de Zernike Campus in Groningen.

Avebe loopt wereldwijd voorop in de ontwikkeling van hoogwaardige ingrediënten voor de voedingsindustrie en ze wil dat ook in de toekomst blijven doen. Daarin is een belangrijke rol weggelegd voor dit nieuwe innovatiecentrum.

In 1919 verenigden een aantal Veenkoloniale aardappeltelers hun krachten in het ‘Aardappel Verkoop Bureau’. Nu - bijna honderd jaar later – telt de coöperatie 2300 leden en is Avebe uitgegroeid tot de grootste producent van aardappelzetmeel ter wereld, met zo’n 1300 man personeel, productielocaties in Nederland, Duitsland en Zweden en verkoopkantoren in de VS, Azië en het Midden-Oosten. Avebe heeft de blik op de wereld en haar wortels liggen in Groningen en Drenthe. Dat heeft ook meegespeeld bij de keuze om het nieuwe innovatiecentrum op de Zernike Campus te vestigen.

Het plan van Avebe om de innovatie en research & development-activiteiten te bundelen in één centrum is al een paar jaar oud. Na een intensief selectieproces kwam de Zernike Campus uiteindelijk als beste optie naar voren. Vooral de kans om strategisch samen te werken met de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit was erg belangrijk. Ook de gemeente en provincie Groningen hebben goed meegedacht. Door intensieve samenwerking met de Hanze en de RUG op een aantal gebieden kunnen we elkaar goed vooruit helpen. Denk bijvoorbeeld aan thema’s als plantaardige eiwitten, Healthy Ageing, energietransitie en procestechnologie. Avebe wil samen met klanten, studenten, wetenschappers en start-ups op zoek gaan naar nieuwe kansen en producten.

Daarnaast zal de bruisende sfeer die op de campus heerst, ook inspirerend zijn voor de medewerkers van Avebe. En andersom wil Avebe ook de studenten en wetenschappers inspireren. Avebe wil met haar nieuwe innovatiecentrum de buitenwereld naar binnen halen en laten zien wat voor mooie dingen ze kunnen met de ingrediënten uit de aardappels van hun 2300 coöperatieleden én welke kansen er nog liggen. Vandaar dat in het centrum ook een ontvangstcentrum komt voor hun klanten. Daar krijgen klanten op een toegankelijke wijze een indruk van ons bedrijf en kunnen we samen innoveren.

En om al die innovatiekracht verder te stimuleren, is een derde van het nieuwe gebouw gereserveerd voor startups. Ook met als doel de kennis die in de regio aanwezig is op het gebied van agrofood, biobased, duurzaamheid en aanverwante sectoren te versterken. Er is nog zoveel te ontdekken en ontwikkelen…

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring