Navigatie overslaan

GRO Health

Brandpunt voor baanbrekende innovaties

In de gezondste stad van Nederland groeit de gezondheidseconomie harder dan het landelijk gemiddelde. Dit komt door de combinatiekracht tussen het bedrijfsleven, topinstituten en kennisinstellingen.

Combinatiekracht

De Rijksuniversiteit, Hanzehogeschool en het Universitair Medisch Centrum werken samen aan tal van onderscheidende onderzoeksprogramma’s. Ondernemingen – zowel startups, als scale-ups en multinationals - ontwikkelen met de kennisinstellingen continu uiteenlopende innovaties. 

De R&D-keten is in Groningen optimaal

Van fundamenteel onderzoek tot marktrijpe medische technologie. Wetenschappelijke kennis wordt met vernieuwende toepassingen naar de praktijk gebracht. Zo vinden we in Groningen de meest uitgebreide biobank met gezondheidsdata van Nederland en heeft Noord-Nederland de grootste bio-analytische capaciteit van Europa. Niet voor niets ontving Ben Feringa binnen deze context van baanbrekende gezondheidsinnovaties een Nobelprijs voor ‘precision medicine’.

Werken aan de wereld van morgen

Ben jij benieuwd naar op wat voor manier er wordt gewerkt aan de wereld van morgen binnen de gezondheidssector? Hieronder vind je verschillende bedrijven en projecten.

Bedrijven in Life Science sector

 • UMCG

  Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is één van de grootste ziekenhuizen in Nederland en is de grootste werkgever van Noord-Nederland. De ruim 12.000 medewerkers werken samen aan zorg, onderzoek, opleiding en onderwijs met als gemeenschappelijke doelstelling: bouwen aan de toekomst van gezondheid.
 • Clinical Research Unit

  De Clinical Research Unit (CRU) Groningen biedt de mogelijkheid om klinisch onderzoek in de vroege en late fase uit te voeren bij patiënten met verschillende medische aandoeningen. Daarnaast kunnen er klinische studies die invasieve of gespecialiseerde behandelingen bevatten worden uitgevoerd met gezonde deelnemers. CRU is het resultaat van een unieke samenwerking tussen ICON en het UMCG.
 • Lifelines

  Nederland's grootste biobank met gezondheidsdata. Binnen dit project worden maar liefst van 165.000 inwoners van Nederland gegevens verzameld. Lifelines verzamelt en beheert data. En deelt dit met onderzoekers en beleidsmakers. Er zijn al meer dan 500 wetenschappelijke publicaties verschenen op basis van Lifelines-data.
 • Enatom

  In december 2022 heeft het Groningse bedrij Enatom een investering van €400.000 van G-force Capital en Triade investment ontvangen. Deze investering helpt Enatom om een stap te maken naar marktlancering. Enatom is de anatomie-atlas van de toekomst in een app.

Projecten in Life Science sector

 • Digitaal zorgplatform

  Het Noordelijk Digitaal Zorgplatform heeft als doel de kwaliteit van leven (vitaliteit) te verhogen en de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden door inwoners eerder te betrekken, beter te informeren en zelf beslissingen te laten nemen over hun gezondheid. Met het Digitaal Zorgplatform wordt het makkelijker om de benodigde zorg te bieden waar en wanneer de patiënt het wil.
 • Groningse Datapoort

  Om beschikbare gezondheidsdata in Noord-Nederland beter te benutten, toegankelijk te maken, en aan elkaar te kunnen koppelen, ontwikkelt het UMCG samen met regionale partners de komende jaren een Datapoort.
 • Gezondheidshuizen

  We voorzien in Groningen en Noord-Nederland een netwerk van Gezondheidshuizen als fysieke locaties voor preventie en een samenhangend zorgaanbod (nulde tot en met anderhalvelijnszorg). Het concept stoelt op persoonsgerichte activiteiten voor (behoud van) gezondheid, aangeboden door preventie- en zorgaanbieders geclusterd in een Gezondheidshuis met een herkenbaar imago.

Boost your Life Science Future

De wereld van morgen, begint vandaag. In Groningen. Groningen zoekt talent, ondernemers, partners en investeerders met een typisch Groningse mentaliteit. Pioniers, baanbrekers en doorpakkers. Die samen met alle partijen in het Groningse ecosysteem willen inzetten op positieve groei. Die samen willen bouwen aan een groene, gezonde en digitale toekomst met menselijke maat. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden in Groningen binnen de gezondheidssector en wil jij jouw toekomst een boost geven?

Meer informatie

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring