Navigatie overslaan

GRO Food

Experimenteerzone voor duurzame voedselsystemen

De toe­komst van voedsel

Groningen is van oudsher een landbouwprovincie van naam en faam. In deze eeuw gaat de landbouwsector een nieuw hoofdstuk tegemoet. De klimaatcrisis, de problemen rond bodemkwaliteit en de verslechtering van de biodiversiteit vragen om duurzame oplossingen.

De wereld van morgen begint vandaag. In Groningen.

Op alle fronten wordt geëxperimenteerd met voedselvernieuwing; van natuur inclusief verbouwen tot ziektebestrijding. Nieuwe gewassen zoals hennep brengen nieuwe kansen. Innovatief gebruik van plantaardige eiwitten - bijvoorbeeld uit aardappelen - leveren steeds betere vervangers op van dierlijke producten. En digitale innovaties op het gebied van agro-tech zorgen voor substantiële verbetering van teelt. Van duurzaam denken naar duurzaam doen. De eerste pilot plants staan al in de steigers, gesterkt door de kennis en kunde van alle kennisinstellingen en campussen in de regio. Groningen is dé experimenteerzone voor duurzame voedselsystemen.

Praktische pioniers

Ben jij benieuwd naar op wat voor manier er wordt gewerkt aan de wereld van morgen binnen de voedselsector? Hieronder vind je verschillende bedrijven en projecten met meer informatie.

 • Royal Avebe

  Royal Avebe levert ingrediënten en de aardappel is hun grondstof.
 • Agrifly

  Akkerbouwers kunnen dankzij de 5G-drone van Agrifly verschillen in groeistadia tussen planten meten. Daardoor kunnen ze het maximale rendement uit iedere plant halen. De ambitie van Agrifly? Precisielandbouw voor iedereen toegankelijk maken.
 • Smart Potato

  Een apparaatje dat in de grond metingen verricht en die doorstuurt naar de boer. Project van studenten aan de Hanzehogeschool Groningen.
 • Fascinating

  Een open innovatieprogramma dat (landbouw)bedrijven, kennisinstellingen en de samenleving verbindt.

De Graanrepubliek

Ervaar het rijke graanverleden van Oldambt in de Graanrepubliek, waar alles draait om smaak. Hier bundelen boeren, makers, onderzoekers en smaakexperts hun krachten om de allerbeste smaken te creëren. De Graanrepubliek, gevestigd in de Oude Remise in Bad Nieuweschans, vormt het epicentrum van de coöperatie.

BOOST YOUR FUTURE

Groningen is dé plek voor positieve groei. Niet alleen op maatschappelijk niveau, maar juist ook op persoonlijk vlak. In de gezondste stad van Nederland is het fijn wonen en leven. Bovendien is er genoeg te beleven dankzij de bruisende binnenstad, een groot cultureel aanbod en prachtige natuur om de hoek.

 • Boost your Future

  Jouw toekomst ligt in Groningen. Of je nu wetenschapper, student of young professional bent. Een ecosysteem vol talent, ondernemers, partners en is dé plek om jezelf te ontwikkelen.
 • Boost your impact

  De wereld van morgen, begint vandaag in Groningen. Het Groningse ecosysteem zet in op positieve groei. Samen bouwen we aan een groene, gezonde en digitale toekomst met menselijke maat.
 • Boost your environment

  Groningen. Stad en Ommeland. Hier beleef je de mooiste avonturen. Onder de rook van de Martinitoren ligt een stad vol energie. In de gezondste stad van Nederland is het goed vertoeven.
 • Boost your square meters

  Groningen heeft alles. Of je nu midden in het bruisende centrum van de stad wilt wonen of juist liever de rust opzoekt. Studio of woonboerderij. Wat je ook zoekt, in Groningen is het fijn wonen.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring