Navigatie overslaan

GRO
Energy

Motor voor de nieuwe waterstofeconomie

De water­stof­hoofd­stad: Groningen

Groningen loopt voorop in de ontwikkeling van hernieuwbare energie. Op het gebied van groene waterstof is Groningen zelfs koploper in Europa. Als eerste Europese regio kreeg Groningen het stempel Hydrogen Valley. Slimme pioniers werken hier samen aan de motor voor de nieuwe waterstofeconomie. Van een waterstofnetwerk voor de Europese distributie tot bussen die rijden op waterstof. In Groningen is de toekomst al begonnen. Doe je mee?

In Groningen is de toekomst al begonnen

De stempel Hydrogen Valley levert uitstekende first-mover voordelen op; een boost voor technologische kennis, een aanjager voor internationale samenwerkingen en een impuls voor innovatieve bedrijvigheid en talent. Met 400 jaar ervaring als energieregio beschikt Groningen over alle benodigde kennis, infrastructuur en professionals om te komen tot een compleet nieuw duurzaam energiesysteem.

Praktische pioniers

Groningers zijn praktische pioniers, baanbrekers en doorpakkers. Korte lijnen en knopen doorhakken. De vele succesvolle start-ups laten zien welke gunstige dynamiek ontstaat als alle factoren in de regio bijdragen aan positieve groei. Maar ook samenwerkingen, scale-ups en (inter)nationale spelers zoeken ruimte en talent. En vinden dat in Groningen.

EM2

Een primeur voor EM2 in Groningen: het is het eerste poppodium van van Europa, dat zelfvoorzienend is in stroomopwekking -en opslag. Op het dak van de evenementenlocatie zijn onlangs zonnepanelen geïnstalleerd. Het plaatsen van zonnepanelen sluit aan op de duurzame bedrijfsvisie van EM2.

Groene Waterstof Booster

De Groene Waterstof Booster is een samenwerkingsverband tussen verschillende regionale partijen, zoals GasTerra, NAM, Hanzehogeschool Groningen en Stork. Door het aanbieden van werkpakketten helpen ze ondernemers in het noorden bij de realisatie van waterstofideeën.

Next Generation Shipyards

Next Generation Shipyards richt zich op het verduurzamen van werkschepen tot 30 meter. Ze zijn actief in het onderzoeken en toepasbaar maken van technieken die leiden tot de omslag van fossiele brandstof naar waterstof.

Oosterhof Holman

Koninklijke Oosterhof Holman is een écht familiebedrijf dat al meer dan 100 jaar werkt aan de infrastructuur van Nederland en daar buiten. Hun ambitie? Een beter leefklimaat creëren. Voor nu en in de toekomst.

Stork

“Maintaining a better world” is het doel van Stork. Ze zijn een toonaangevende leverancier voor het veilig, goed en duurzaam blijven functioneren van installaties in fabrieken.

North-C

North-C heeft het eerste datacentrum van Europa in Groningen geopend met een noodstroomgenerator met brandstofcellen op basis van groene waterstof. North-C streeft ernaar om in 20230 volledig CO2-neutraal te zijn.

Werken aan de wereld van morgen

We realiseren de grootste wind-tot-groene waterstofprojecten in Europa, in open testcentra worden elektrolyseren voor grootschalige productie van betaalbare groene waterstof ontwikkeld en we bouwen het bestaande gasleidingennetwerk om voor de distributie van groene waterstof. En dat is nog maar het begin. Groningen is dé motor voor de Europese waterstofeconomie.

Hij ging je voor...

Als kind was Frank Wilschut (43) al geboeid door de natuur. En dan met name het aspect van klimaatverandering. Vandaag de dag houdt hij zich dan ook bezig met de energietransitie. Omdat het duurzamer kan, moet zelfs. ‘’In Groningen werken we aan een nieuwe wereld.’’

Ontdek meer

 • GRO The Future

  Groningen is dé plek om te groeien en om te werken aan je toekomst. We werken hier nauw met elkaar samen aan de transitiethema's digital, food, health en energy.
 • GRO Digital

  Dankzij de rijke digitale sector is Groningen dé plek voor groei en transformatie. Hier werken start-ups, scale-ups en gevestigde grote spelers samen met kennisinstellingen aan wereldwijde vraagstukken.
 • GRO Health

  In de gezondste stad van Nederland groeit de gezondheidseconomie harder dan het landelijk gemiddelde. Dit komt door de combinatiekracht tussen het bedrijfsleven, topinstituten en kennisinstellingen.
 • GRO Food

  De klimaatcrisis, de problemen rond bodemkwaliteit en de verslechtering van de biodiversiteit nopen tot duurzame oplossingen. In Groningen doen we het.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring