Navigatie overslaan

De Graan­re­pu­bliek

Ervaar het rijke graanverleden van Oldambt in de Graanrepubliek, waar alles draait om smaak. Hier bundelen boeren, makers, onderzoekers en smaakexperts hun krachten om de allerbeste smaken te creëren. De Graanrepubliek, gevestigd in de Oude Remise in Bad Nieuweschans, vormt het epicentrum van de coöperatie.

Groningen heeft een rijk graanverleden, met Oldambt als dé graanregio. Statige herenboederijen en uitgestrekte graanvelden die het landschap sieren. De vruchtbare grond in Groningen is van oudsher de bron voor dagelijks voedsel. "Bij de Graanrepubliek maken we brood, whisky, jenever, bier, havermelk, havermout en mosterd, en dit alles wordt gemaakt met Gronings graan," zegt Roelof Douwstra, ondernemer in de coöperatie en adviseur van de directie van de Graanrepubliek.

De Graanrepubliek vertegenwoordigt een coöperatie die de gehele graanketen omvat, en ze hebben een duidelijke missie: duurzaam gebruikmaken van de Groningse kleigronden en de manier waarop mensen over voedsel denken veranderen. "Als de Graanrepubliek streven we naar smaakkwaliteit door oude graansoorten in Groningen biologisch te herstellen, en ditmaal niet voor veevoer, maar voor enkele van de eerder bovengenoemde producten," voegt Roelof eraan toe.

Bij de Graanrepubliek werken ze aan de wereld van morgen. Ze koesteren eerlijk en hoogwaardig voedsel, gemaakt van natuurlijke ingrediënten en afkomstig van de Groningse bodem. "Waarom kiezen voor grote internationale merken wanneer we betere lokale producten kunnen aanbieden in onze lokale supermarkten. Bij de Graanrepubliek kiezen we bewust voor kwaliteit, smaak en de lokale gemeenschap. Steun onze boeren en geniet van de kwaliteit die we lokaal kunnen leveren."

In de Graanrepubliek Experience krijg je de kans om de brouwerij, stokerij, bakkerij en restaurant Het Proeflokaal te ontdekken. Het Proeflokaal fungeert als het hart van de Remise, waar je kunt genieten van een lunch, proeverij of een drankje en waar je de authentieke smaak van Gronings graan zelf kunt proeven.

Inmiddels is Douwstra alweer meer dan 30 jaar terug in het Noorden, na een uitstap naar het Westen. We vragen Douwstra wat Groningen zo bijzonder maakt. "Groningen is mijn studentenstad. Van de mooie golvende graanvelden in de zomer tot de energieke ‘buzz’ van de stad. De warme, oprechte mensen, de echtheid van vriendschappen en de bruisende ideeën die een ieder hier heeft. In Groningen hebben we de drive om het niet alleen beter te doen voor onszelf, maar ook voor de toekomst van onze kinderen."

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring