Navigatie overslaan

Gas­Ter­ra

GasTerra is groothandelaar in aardgas en groen gas en levert daarnaast fysiek gasdiensten die hieraan gerelateerd zijn.

Dankzij deze sterke inkooppositie is ons bedrijf een belangrijke schakel in de Nederlandse en West-Europese energievoorziening. GasTerra bestaat sinds 2005 maar de activiteiten gaan veel verder terug, naar 1963 om precies te zijn, het jaar waarin Gasunie werd opgericht. Tot 2005 was Gasunie zowel een infrastructureel als groothandelsbedrijf. Daarna ging de handelspoot verder als een zelfstandige onderneming die de naam GasTerra kreeg. Om onze taak uit te voeren kopen wij gas van binnenlandse producenten en, in beperkte mate, buitenlandse leveranciers en op gashandelsplaatsen. Hier zijn handelaren actief, die geen gas aan eindverbruikers hoeven te leveren maar erin kunnen handelen, net zoals in aandelen op de beurs. De belangrijkste gashandelsplaats in Europa is de Nederlandse Title Transfer Facility (TTF).

GasTerra is de exclusieve inkoper van het Groningengas. Daarnaast hebben wij een publieke functie. We zijn wettelijk verplicht door producenten aangeboden gas uit kleine velden tegen een marktconforme prijs af te nemen.

GasTerra beseft dat de energievoorziening anders moet, met fors lagere CO2-emissies. Sinds onze oprichting hebben we daarom veel tijd en geld gestoken in verduurzamingsprojecten, onderzoek en energie-educatie. Aanvankelijk lag in deze projecten de nadruk op energiebesparing en innovatie, maar de laatste jaren neemt de verduurzaming van gas een steeds belangrijkere plaats in. Inmiddels is GasTerra in Nederland de grootste afnemer van gecertificeerd biogas, beter bekend als groen gas.

Ook de samenstelling van onze portfolio verandert snel. Doordat de gaswinning in Groningen aardbevingen veroorzaakt, zal de productie uit het Groningenveld om veiligheidsredenen versneld worden afgebouwd. Om ervoor te zorgen dat desondanks niemand letterlijk in de kou komt te zitten, moet gas met dezelfde kwaliteit als het Groningengas uit andere bronnen komen. GasTerra blijft hiervoor een essentiële schakel.

Wij hebben onszelf altijd in de eerste plaats als een Gronings bedrijf beschouwd. Vandaar dat bijna al het geld dat wij voor sponsoring reserveren, in Stad en Ommeland wordt besteed. We kiezen ook waar mogelijk voor Groningse leveranciers van producten en diensten.

Ons product is gas, onze ambitie is groen, ons huis is Groningen.

GasTerra

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring