Navigatie overslaan

Nati­o­naal Pro­gram­ma Groningen

De afgelopen jaren hebben Groningers door de gaswinningsproblematiek veel te verduren gehad. De onzekerheid over schadeherstel en versterking duurt soms al jaren. De aanpak hiervan heeft de hoogste prioriteit, en veel mensen en organisaties werken hier hard aan. Tegelijkertijd is er meer nodig om Groningen een goede toekomst te bieden. Nationaal Programma Groningen richt zich op dit 'meer'.

Nationaal Programma Groningen werkt aan een goede toekomst voor alle Groningers, jong en oud. Het programma is een samenwerkingsverband van het Rijk, de provincie en gemeenten. “We brengen mensen en ideeën samen en bundelen de krachten van inwoners, organisaties, bedrijven en overheden. Samen voeren we plannen uit die Groningen en het Noorden écht vooruithelpen. We investeren in de toekomst door het versterken van de leefomgeving, de economie, opleidingen, banen en de natuur en het klimaat”, zegt Nienke Baars, directeur van Nationaal Programma Groningen.

Bij Nationaal Programma Groningen werken ze met typisch Groningse ommekracht en lef. Naast hun lopende activiteiten zijn ze gestart met vijf baanbrekende programma's om de economie van Groningen voor de toekomst te versterken. "Groningen heeft op allerlei gebieden ontzettend veel te bieden: van toerisme en recreatie tot landbouw, gezondheid, energie en circulariteit. Al deze kwaliteiten zijn belangrijk voor de toekomst van Groningen en de Groningers. Wanneer we deze kwaliteiten optimaal weten te benutten, zal dit structureel positieve effecten opleveren voor de inwoners van Groningen," voegt Nienke eraan toe.

Je denkt misschien, vijf baanbrekende programma's ter versterking van de Groningse economie, waar richten deze zich dan op? "De programma's richten zich op vragen zoals: waar verdient Groningen de komende decennia haar geld mee en welke bijdrage levert de provincie aan een toekomstbestendige economie? Hoe zorgen we ervoor dat deze niet alleen duurzaam zijn, maar dat iedereen er structureel van profiteert? Echt de thema's voor morgen dus," aldus Baars.

We stellen Baars de volgende vraag: waarom ben jij gelukkig in Groningen? "In de stad Groningen is er altijd iets te beleven, en met mijn gezin geniet ik van het bruisende leven dat er is. Maar even vaak trekken we eropuit naar het Ommeland om te genieten van de natuur en de bijzondere plekken die de provincie rijk is. En de Groninger taal, die al vanaf mijn kindertijd in de familie van mijn moeder klinkt, mag zeker niet vergeten worden. Na een weekendje weg doen we het wedstrijdje wie het eerste de Martinitoren ziet! Dan zijn we thuis."

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring