Navigatie overslaan

Nedmag

Onder Veendam, wel 2000 meter onder de grond, liggen de restanten van de Zechsteinzee. Een oerzee vol mineralen en zouten die 250 miljoen jaar geleden indroogde.

Bij proefboringen naar gas in Groningen wordt een onverwachte ontdekking gedaan. Onderzoekers stuiten op een restant van de oerzee en vinden een zeldzame, bischofitische zoutlaag. De zoutlaag blijkt bijzonder zuiver magnesiumzout te bevatten én blijkt vanwege de dikte van de zoutlaag goed te kunnen worden gewonnen. Het besluit om het magnesiumzout uit deze zoutlaag naar boven te halen, leidt uiteindelijk tot de oprichting van Nedmag. Sinds 1981 wint Nedmag in Veendam magnesiumzout van het zuiverste soort. Daardoor is Nedmag in staat om zeer hoogwaardige producten te produceren.

Nedmag produceert hoogwaardige doodgebrande magnesiumoxide (Dead Burned Magnesia – DBM), magnesiumchloride, calciumchloride en magnesiumhydroxide. De producten worden verkocht voor zeer uiteenlopende toepassingen. De belangrijkste zijn: productie van vuurvaste stenen voor het bekleden van cement en staalovens, duurzame bleektechniek voor de papier- en pulpindustrie, en gladheid- en stofbestrijding op wegen. Maar ook kwaliteit kritische sectoren als de voedingsmiddelen- en de cosmetische en medische industrie weten steeds vaker de weg naar Nedmag te vinden. Producten van Nedmag worden verkocht in Europa, Noord Amerika, het Midden Oosten en Azië.

Nedmag is een zelfstandige onderneming met twee productielocaties in Nederland. Een mijnlocatie waar magnesiumchloride wordt gewonnen en een productielocatie waar de productie van hoogwaardige DBM en calciumchloride plaats vindt. Nedmag heeft een eigen R&D afdeling om toepassingen te verbeteren en te ontwikkelen, ook beschikt Nedmag over een eigen laboratorium voor de kwaliteitscontrole van eindproducten en voor het beheersen van productieprocessen.

Nedmag heeft ongeveer 140 medewerkers. Ons motto: Nedmag haalt het beste naar boven.

Nedmag

Noorderpoort

ROC Noorderpoort staat midden in de regio. We versterken de regio al meer...

Virol

Virol verzorgt in het Noorden van Nederland de inzameling en verwerking...

Google

‘Groningen en Google vormen een uitstekende match’