OOG TV
Ooit kwam hij vanuit Den Haag naar Groningen om er te studeren. Maar hij is nooit meer weggegaan en bracht er zijn verdere werkzame leven door. ‘Groningen is écht verslavend!’, zegt Evert Janse, directeur van de regionale Groningse omroep OOG. Dat is een van de oudste lokale omroepen van Nederland, sinds 1984, en kweekvijver van landelijk omroep-talent. Bekende media-persoonlijkheden als Wilfred Genee, Jurgen van den Berg, Jelle Brandt Corstius, Erik Dijkstra, Bert Haandrikman, Arjen Lubach of Cunera van Selm begonnen er hun loopbaan of werkten er.
Ruim dertig jaar oud dus, en nog steeds zijn OOG Radio en TV, samen met de website, van belang in het Groningse medialandschap. Maar net als bij de start in 1982 moet OOG haar positie blijven bevechten en zich voortdurend blijven uitvinden. Eerder dit jaar verhuisde de omroep van de Akkerstraat naar de Zernike Campus, nabij de grote Groningse onderwijsinstellingen.
‘Het gaat goed met OOG. Medewerkers, bestuur en Raad van Toezicht zijn enthousiast, en uit reacties van mensen die me aanspreken blijkt dat ze tevreden zijn. Gezien de vele positieve reacties kun je toch zeker wel stellen dat het 'goed' gaat’, betoogt Janse.
Bij OOG werken zo’n 170 mensen, waarvan een tiental als betaalde kracht. OOG heeft namelijk ook een functie als medium waar werkzoekenden werkervaring op kunnen doen. Daardoor is het steeds een springplank geweest voor journalistiek talent dat na enige tijd door kon stromen naar landelijke functies. En ook nu kunnen, vaak jongere, mensen er ervaring opdoen: bij de televisie, radio, website of het bijhouden van de sociale media.
Evert Janse stelt zich over de positie van OOG bescheiden op want de begroting van zijn organisatie is niet te vergelijken met die van de andere media actief in Groningen, zoals RTV Noord of het Dagblad van het Noorden. ‘Maar wat ons bijzonder maakt is dat wij ons uitsluitend richten op de stad Groningen, net als eigenlijk alleen De Groninger Gezinsbode. En het is echt fantastisch om in een stad als Groningen te werken. Het schijnt de één na jongste stad ter wereld te zijn, en is de jongste stad van Nederland, althans met de meeste jonge mensen. Gewéldig om hier als mediabedrijf te mogen werken’, zo zegt hij.
Maar net als de andere media in Nederland en elders in de wereld is het ook bij OOG continu een puzzel om kijkers, luisteraars en lezers te bereiken en vast te houden. ‘Het blijft een zoektocht. De rol van televisie verandert, mensen volgen nieuws steeds meer op hun telefoon op het moment dat hen dat het beste past. Alles is in beweging, en net als de andere media moeten ook wij in de gaten houden waar het allemaal heen gaat.'
Nieuwe locatie
Dat OOG is verhuisd naar een nieuwe locatie op de Zernike Campus heeft ook alles te maken met haar positie. Janse: ‘Wij zijn als omroep groot qua bereik. Maar niet qua inkomsten en opbrengsten. We moeten het hebben van samenwerking. Bij ons is het vaak een kwestie van: “Tom Poes: verzin een list!”. En dat leidt dan vaak tot strategische samenwerkingen. Zoals met belangrijke onderwijsinstellingen als Hanzehogeschool of Rijksuniversiteit.'
Zo is de opleiding communicatie, multi-media en ICT van Hanzehogeschool bezig aan de inrichting van een “Newsroom”, waar studenten kennis kunnen maken met nieuwe media. Daarbij is er ook sprake van samenwerking met OOG. Ook maakt de Zernike Campus sinds kort ‘Campus TV’, voor de werkenden en passanten in het gebied, zo’n vijftig duizend mensen per dag. OOG werkt mee aan deze CampusTV. ‘Nu we fysiek bij de onderwijscentra zitten hopen we meer aansluiting te krijgen bij deze en andere interessante initiatieven’, zegt Evert.
Ambassadeur van Groningen
OOG ondersteunt de campagne ‘Er Gaat Niets Boven Groningen’. Als directeur mag Janse zich daarom ‘Ambassadeur van Groningen’ noemen, maar onder voorwaarde dat hij uitdraagt dat het prima wonen en werken is in Groningen.
‘Die boodschap draag ik graag, en met heel mijn hart, uit. Zowel qua werk als privé hebben we het in Groningen enorm naar onze zin. Maar ook voor ondernemers kan ik Groningen zéer aanbevelen: er is hier enorm veel talent, het is hier jong en dynamisch maar tegelijkertijd rustiger dan in de Randstad.'
‘Weliswaar werk ik in de stad, maar de provincie Groningen is ook echt prachtig. Bent u bijvoorbeeld weleens in Westerwolde geweest, in oostelijk Groningen nabij Ter Apel? Schitterend! Gisteravond gingen we er naar theater in Sellingen. Wát een natuur in dat gebied, wat een uitgestrektheid, wát een mooie meanderende rivieren. Als ik een onderneming zou starten zou ik het dan ook zeker in de provincie Groningen vestigen: alle ingrediënten zijn aanwezig om er succesvol te werken, en er ook na je dagelijkse werk volop te genieten’, aldus Evert Janse.