Navigatie overslaan

Anne Hensen

Research Associate Bioprocess Modelling bij EV Biotech

"Dit is het, dacht ik toen. Ik vond het zo gaaf om te zien wat voor invloed je kunt hebben op cellen’’

Puzzelen met bacteriën en cellen, dat is wat Anne Hensen (27) doet. Al vroeg wist ze dat ze stappen wilde maken in de biologie. Na haar studie vond ze haar droombaan in Groningen bij EV Biotech. ‘’Als je ambitieus bent liggen de beste kansen op plekken waar je het wellicht niet verwacht.’’

Anne werd geboren in het westen van het land, in Zoetermeer. Toen ze op de middelbare school in aanraking kwam met biologie en scheikunde, was ze gelijk verkocht. Virologie moest het worden. Totdat ze een folder over biotechnologie onder ogen kreeg. ‘’Dit is het, dacht ik toen. Ik vond het zo gaaf om te zien wat voor invloed je kunt hebben op cellen’’, vertelt ze trots.

Haar tak van de biotechnologie richt zich namelijk op onderzoek op celniveau. Op de invloed die bepaalde omstandigheden op cellen kunnen hebben. Waar ze eerst zelf experimenten uitvoerde in het lab, is ze nu vooral bezig met het analyseren van de resultaten van die onderzoeken. Modelleren met computers. Lekker puzzelen. ‘’Ik kijk vooraf welke experimenten effect zouden kunnen hebben. Uit de resultaten trekken we vervolgens conclusies voor toekomstig onderzoek,’’ vertelt ze.

"Hier heb ik veel verantwoordelijkheden, ik mag dingen ontdekken en opzetten. Ik kan echt een verschil maken in het proces’’

Haar type onderzoek draagt bij aan een duurzame wereld. EV Biotech creëert namelijk micro-organismen die hoogwaardige moleculen kunnen produceren op een biologische manier. Dit betekent dat we op termijn steeds meer zouden kunnen doen met natuurlijke middelen in plaats van chemische. ‘”Door invloed uit te oefenen op cellen, zouden deze bijvoorbeeld ook agrarisch afval om kunnen zetten in plastic. Hoe mooi zou het zijn als we daar dan geen olie meer voor nodig hebben?’’

Hoewel Anne opgroeide en studeerde in het Westen, is ze nu in Groningen terechtgekomen. Een beetje uit de route. Althans, dat dacht ze eerst. ‘’Gevoelsmatig lijkt Groningen ver weg van alles, maar dat blijkt niet waar te zijn. Ook hier heb je innovatieve industrieën, een boeiend werkveld.’’ Inmiddels werkt ze een half jaar bij EV Biotech. Haar droombaan. ‘’Hier heb ik veel verantwoordelijkheden, ik mag dingen ontdekken en opzetten. Ik kan echt een verschil maken in het proces’’, glundert ze. ‘’Kijk wat vaker wat verder dan je neus lang is. Deze baan had ik in de Randstad niet kunnen krijgen, omdat de markt daar meer verzadigd is. De beste kansen liggen op plekken waar je het niet verwacht. Als je ervoor openstaat, is alles mogelijk.’’

Boost your future

 • Boost your impact

  De wereld van morgen, begint vandaag in Groningen. Het Groningse ecosysteem zet in op positieve groei. Samen bouwen we aan een groene, gezonde en digitale toekomst met menselijke maat.
 • Boost your career

  Start-ups, scale-ups en grote internationaal opererende organisaties. Wat je ook zoekt, je vindt het in Groningen. Hier liggen volop carrièrekansen voor jouw talenten.
 • Boost your environment

  Groningen. Stad en Ommeland. Hier beleef je de mooiste avonturen. Onder de rook van de Martinitoren ligt een stad vol energie. In de gezondste stad van Nederland is het goed vertoeven.
 • Boost your square meters

  Groningen heeft alles. Of je nu midden in het bruisende centrum van de stad wilt wonen of juist liever de rust opzoekt. Studio of woonboerderij. Wat je ook zoekt, in Groningen is het fijn wonen.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring