Navigatie overslaan

Drie Groningse bedrijven in AI

In Groningen werken we hard aan de wereld van morgen. De stad heeft een sterke focus op duurzaamheid, zorg en innovatie, en het bruist er van de energie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel innovatieve bedrijven hier gevestigd zijn. In Groningen is de toekomst al begonnen.

Klippa

Klippa, de specialist in slimme documentverwerking, tilt het automatiseren van documenten naar een hoger niveau. In een wereld waar duurzaamheid, kostenbesparing en foutvermindering de gesprekken van de dag zijn, schittert Klippa dankzij kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML). Met deze technologieën hebben ze talloze processen gestroomlijnd en worden wereldwijde successen geboekt. Zo kan Klippa's AI-software onder andere bonnetjes en onkostendeclaraties snel en foutloos verwerken. Dat betekent minder menselijke inspanning, een besparing van tijd en materiaal, en minder fouten. En dit alles wordt gerealiseerd met de kenmerkende Groningse nuchterheid. Niet voor niets prijzen gerenommeerde bedrijven uit binnen- en buitenland, zoals Van Moof en Nivea, de diensten van Klippa. Een veelgestelde vraag die Klippa krijgt is: waarom Groningen? "Wij zijn echt een bedrijf in de nieuwe economie. Er zijn veel jonge, innovatieve bedrijven in de stad. Dat komt door de goede economie en de universiteit die jonge, hoogopgeleide werknemers aantrekt", zegt Yeelen Knegtering, CEO en medeoprichter van Klippa. Volgens hem past zo'n bedrijf juist perfect in Groningen.

Lees meer

Ancora Health

Een digitaal therapeutisch platform, waar innovatie en gezondheid hand in hand gaan, dat is Ancora Health. Met een integrale aanpak die leefstijlcoaching en gedragswetenschap met geavanceerde technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML) combineert, begeleidt Ancora mensen stap voor stap op hun gezondheidsreis. Door middel van gevalideerde algoritmes, bepaalt AI waar het risico voor welke ziekte ligt, waardoor de focus sneller wordt gelegd op het belangrijkste probleem en er tijdig ingespeeld kan worden op ziekterisico’s. Ancora is trots om gezien te worden als een soort ‘spin-off’ van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), omdat twee van de oprichters afgestudeerde medische professionals zijn aan de Rijksuniversiteit Groningen. “We hebben sterke banden met lokale academische instellingen zoals Lifelines, de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen, wat te danken is aan de aanwezigheid van enorm veel jong talent en groot potentieel in Groningen.”, vertelt Castela Forte, oprichter van Ancora Health en hoofd gezondheidswetenschap.

Lees meer

NeolifeS

NeolifeS is een perfect voorbeeld van de combinatiekracht tussen topinstituten en kennisinstellingen. Het project, geleid door het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en andere academische medische centra, onderzoekt de langdurige effecten van vroeggeboorte bij baby's om deze gevolgen op latere leeftijd te minimaliseren. Als gevolg van het verhoogde risico op diverse problemen met betrekking tot groei, beweging en ontwikkeling, vereisen vroeggeboren baby's speciale zorg. Met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) kunnen bepaalde bewegingspatronen van vroeggeboren baby's automatisch worden gedetecteerd, waardoor het beoordelingsproces wordt verbeterd, tijd wordt bespaard en de werkzaamheid wordt verhoogd. Arie Bos, neonatoloog en hoogleraar Kindergeneeskunde aan het UMCG merkt op dat Groningen flinke stappen op dit gebied maakt. “Er is veel kennis van AI aanwezig aan de Rijksuniversiteit Groningen en nieuwe technologieën worden tijdens stages ingezet. Groningen is bijzonder goed in samenwerken, waarbij gebruik wordt gemaakt van elkaars expertise om elkaar aan te vullen, in plaats van zich te beperken tot individuele platformen.”

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring