Navigatie overslaan

Projecten en innovaties

voor de omslag van fossiele naar duurzame energie

Waterstofnetwerk voor Europese distributie

Gasunie

Gasunie werkt hard aan de groene toekomst. Het legt een landelijk waterstofnetwerk aan dat straks industriële clusters, opslaglocaties en afnemers direct met elkaar verbindt. 85% van huidige gasrotonde wordt hergebruikt om zo groene waterstof vanuit Groningen naar de rest van Nederland en Europa te laten stromen.

Bussen tanken bij waterstofstations

OV bureau, Qbuzz, Shell

Twintig noordelijke streekbussen rijden inmiddels op groene waterstof. Vooral op langere afstanden waar elektrische bussen niet volstaan. Ze tanken aan de Peizerweg in Groningen. Hier realiseerde Shell het eerste operationele waterstofvulpunt speciaal ingericht voor bussen. De rest van Nederland volgt.

Zelfvoorzienend poppodium

EM2

EM2 in Groningen is het eerste poppodium van Europa, dat zelfvoorzienend is in
stroomopwekking -en opslag. Op het dak van de evenementenlocatie zijn onlangs zonnepanelen geïnstalleerd. Een flinke investering, maar daardoor is EM2 nu wel een duurzame evenementen locatie die ruimte biedt aan bedrijven met groene ambities die een impact-neutrale bedrijfsvoering nastreven.

Waterstof van 43.000 zonnepanelen

Holthausen Energy Points en Century Autogroep

Het wagenpark van de gemeente rijdt steeds meer op groene waterstof. De vrachtauto’s, veegwagens en busjes kunnen op eigen terrein waterstof tanken of snelladen bij het openbaar waterstoftankstation in Groningen. De waterstof wordt geproduceerd in een bijgelegen electrolyzer. De energie komt van 43.000 zonnepanalen op steenworp afstand. Hoe schoon wil je het hebben?

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring