Navigatie overslaan

Frank Wilschut

Senior Environmental and Social Manager bij New Energy Coalition

’'Groningen biedt het totale plaatje."

Als kind was Frank Wilschut (43) al geboeid door de natuur. En dan met name het aspect van klimaatverandering. Vandaag de dag houdt hij zich dan ook bezig met de energietransitie. Omdat het duurzamer kan, moet zelfs. ‘’In Groningen werken we aan een nieuwe wereld.’’

Hoe werkt het klimaat? Welke processen zijn werkzaam en op welke wijze hebben deze invloed op elkaar? Deze twee vragen hebben Frank van kinds af aan al beziggehouden. Op school was hij een ster in natuurkunde, hij had er plezier in. Niet zo gek dat hij met passie de studie Natuurkunde in Groningen heeft gevolgd. Hij is afgestudeerd in de glaciologie, de studie van gletsjers en ijskappen. Dit afstuderen bracht hem naar Utrecht, maar hij bleef gedurende deze periode in de weekenden gewoon in Groningen wonen. De studie bracht hem op veel plekken, waaronder de gletsjers van Canada. Een ervaring die hij nooit zal vergeten. ‘’Hier hielden we ons bezig met de wisselwerking tussen het veranderende klimaat en de ijskappen. We stonden letterlijk te meten op gletsjers, dat was waanzinnig’’, vertelt hij trots.

In de jaren die daarop volgden, werkte hij onder meer voor TNO in Utrecht en Economische Zaken en Klimaat in Den Haag. Deze banen gaven hem veel voldoening, maar in zijn achterhoofd bleef de gedachte om ooit terug te keren naar Groningen. Waar er een fijne balans is tussen een bruisende stad en een rustiek ommeland. Toen er een functie vrijkwam bij de New Energy Coalition, zag hij dit als hét moment. ‘’Ik ging niet enkel weg voor de nieuwe baan, maar voor het totale plaatje dat Groningen te bieden heeft.’’

''Het is een prachtige uitdaging om op zoveel niveaus te werken aan dit belangrijke doel''

Terug in Groningen houdt Frank zich bezig met het klimaat. De energietransitie, om wat specifieker te zijn. Om deze te versnellen, zo zegt hij. Een missie en passie in één. ‘’Bij New Energy Coalition werken we aan de duurzame toekomst van morgen. We bouwen een nieuw ecosysteem.’’ Hij geeft leiding aan een team van projectmanagers en experts die zich bezighouden met zogeheten groene moleculen. Denk aan waterstof, maar ook groen gas. Vormen van energie die ervoor zorgen dat wij als mens minder uitstoot veroorzaken.

De kern: de energietransitie moeten we samen realiseren. ‘’Als aanjager van deze transitie werken we met grote bedrijven, het MKB, overheden en kennisinstellingen. Maar we willen ook burgers laten meedenken, meebeslissen en natuurlijk meeprofiteren. We werken dus met de gehele samenleving. Het is een prachtige uitdaging om op zoveel niveaus te werken aan dit belangrijke doel.’’ En de mogelijkheden om te werken aan een duurzame toekomst zijn in Groningen talrijk. Van het Universitair Medisch Centrum Groningen tot de Eemshaven en het Zernikecomplex. Op het laatstgenoemde terrein huist de New Energy Coalition. ‘’In Groningen loopt zo ontzettend veel talent rond in meerdere sectoren’’, vertelt Frank.

Als hij niet bezig is met zijn impactvolle werk, is hij veel op de racefiets te vinden. ‘’Lekker toeren langs het Reitdiep en door dorpen met middeleeuwse kerken. Die vind je zeker niet overal. Groningen is dan ook de mooiste provincie van Nederland’’, glundert Frank. Hij woont met zijn vrouw in een duurzaam huis in het Groningse dorp Middelstum. Waar hij voorheen vaststond in de file of moest staan in de trein, fietst hij nu naar de stad. Dwars door de weilanden. Vergezeld door grutto’s, kieviten en andere natuurpracht. ‘’Dezelfde reistijd als vroeger, maar nu veel mooier. Een luxe die je zelf moet ervaren.’’

Boost your future

 • Boost your impact

  De wereld van morgen, begint vandaag in Groningen. Het Groningse ecosysteem zet in op positieve groei. Samen bouwen we aan een groene, gezonde en digitale toekomst met menselijke maat.
 • Boost your career

  Start-ups, scale-ups en grote internationaal opererende organisaties. Wat je ook zoekt, je vindt het in Groningen. Hier liggen volop carrièrekansen voor jouw talenten.
 • Boost your environment

  Groningen. Stad en Ommeland. Hier beleef je de mooiste avonturen. Onder de rook van de Martinitoren ligt een stad vol energie. In de gezondste stad van Nederland is het goed vertoeven.
 • Boost your square meters

  Groningen heeft alles. Of je nu midden in het bruisende centrum van de stad wilt wonen of juist liever de rust opzoekt. Studio of woonboerderij. Wat je ook zoekt, in Groningen is het fijn wonen.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring