Navigatie overslaan

Health & Digital

Health & Digital

In Groningen, de gezondste stad van Nederland groeit de gezondheidseconomie harder dan het landelijke gemiddelde. Hier werken kennisinstellingen, ondernemingen, startups en multinationals continu aan uiteenlopende zorginnovaties. Digitalisering speelt een grote rol in ons doel om mensen langer gezond te houden.

Persoonlijke implantaten met dank aan Artificial Intelligence en 3D-printing

UMCG

Met behulp van Articifial Intelligence een maatwerk kunstheup, -been of -knie ontwikkelen en die vervolgens uit de 3D-printer laten rollen? Het klinkt futuristisch. Maar in Groningen is het realiteit. Zoals ieder mens verschillend is, is ook ieder letsel en iedere botbreuk anders. Standaard implantaten zijn daarom meestal niet geschikt. Het gevolg: een lange operatie- en hersteltijd met een verhoogd risico op infectie, onnauwkeurigheid, materiaal falen en een verminderd functioneel herstel van de patiënt. Met dank aan het Personal Implants project kan het UMCG nu zelf implantaten maken, volledig afgestemd op de patiënt. De voordelen zijn groot. Kortere behandeltijd, minder operaties, minder belasting van de zorg, een fikse kostenbesparing en het allerbelangrijkste: een sneller en beter herstel van de patiënt.

Read more

De inzet van Artificial Intelligence als hulpmiddel om afwijkingen bij te vroeg geboren baby’s te ontdekken

NeoLifeS en UMCG

Te vroeg geboren baby’s lopen meer risico op groei-, beweging- en ontwikkelingsproblemen. Daarom hebben deze baby’s speciale zorg nodig. Het Universitair Medisch Centrum Groningen werkt samen met NeoLifeS aan een oplossing om vroegtijdig mogelijke bewegingsafwijkingen op te sporen. De specialisten maken analyses aan de hand van thuis opgenomen videobeelden. Met behulp van Artificial Intelligence kan het NeolifeS team vaststellen of de baby in de toekomst mogelijk last gaat krijgen van een spastische bewegingsstoornis. Door het vroegtijdig ontdekken van deze afwijking, minimaliseert het UMCG de gevolgen op latere leeftijd. Op deze manier helpen het UMCG en NeoLifeS de baby naar een mooie en gezonde toekomst.

Read more

Digitale gezondheidsplannen en gepersonaliseerde coaching

Ancora Health

Gezond ouder worden met behulp van een persoonlijk gezondheidsprogramma? De digital health startup Ancora helpt mensen om hun gezondheid in eigen hand te nemen. De webapplicatie laat zien hoe de persoonlijke gezondheid van cliënten ervoor staat door uitgebreide gezondheidsdata te verzamelen en te analyseren. Op basis van deze inzichten en kennis uit wetenschappelijke onderzoeken, adviseren ze cliënten hoe zij hun leefstijl kunnen aanpassen voor meer gezonde jaren. Vervolgens monitoren de deskundigen samen met cliënten hoe de gezondheid over de tijd verandert.

Read more

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring