Navigatie overslaan

Jelmer Siekmans

CEO Druckwege

‘’Hier is het speelveld meer open dan elders, hier kan je groeien.’’

In Groningen bouwen we aan de toekomst. Een van de mensen die hieraan bijdraagt, is Jelmer Siekmans (38). Hij produceert vloeistoffen waar 3D-printers innovatieve creaties mee kunnen maken. Jelmer voorziet grote kansen voor Groningen. ‘’Hier is het speelveld meer open dan elders, hier kan je groeien.’’

Als kind groeide hij op in Winsum, een dorp ten noordwesten van de stad Groningen. Kreeg hij vroeger een verjaardagscadeau, dan lag het na vijf minuten al uit elkaar. Hij maakte het niet kapot, maar wilde dolgraag weten hoe het in elkaar zat. ‘’Ik wilde niet enkel snappen hoe ik iets uit elkaar haalde, maar vooral hoe ik het weer kon opbouwen,’’ glimlacht Jelmer. Deze nieuwsgierigheid loopt als een rode draad door de rest van zijn leven. Hij studeerde werktuigbouwkunde in Groningen en vertrok naar de Technische Universiteit van Eindhoven, om daar alles te leren over industrieel ontwerpen.

‘’Ik kwam er al snel achter dat ik technischer was dan mijn medestudenten’’, vertelt Jelmer. Hij was op zoek naar uitdaging, naar groei. In de jaren na zijn studie werkte hij onder meer bij Shapeways en een ingenieursbureau dat projecten deed voor ASML. Bij Shapeways hielp hij mee in de wereld van 3D-printers. Complexe materie en gericht op de consument in plaats van het bedrijfsleven. Het was liefde op het eerste gezicht. ‘’Pure innovatie. Dat is ook waar ik voor sta: altijd proberen voor te lopen, op het randje van de ontwikkeling te zitten.’’

Alhoewel Jelmer zijn plek had in Eindhoven, merkte hij dat hij iets miste. Hij was op zoek naar ruimte, letterlijk en figuurlijk. Toen zijn vriendin zwanger werd, hakte hij de knoop door. Terug naar Groningen. Terug naar de basis. Maar zijn ontwikkeling stopte hier niet. ‘’Het Noorden is een gebied van mogelijkheden en ik wilde dat maar al te graag ontdekken. Denk aan voorlopers als het UMCG en de productie van waterstof. Industrieën die aantonen dat we hier koplopers zijn op het gebied van innovatie’’, vertelt Jelmer. Deze pioniersgeest is ook terug te zien in zijn eigen bedrijf, Druckwege. Samen met een klein team maakt Jelmer resin, een soort vloeistof voor 3D-printers die gebruik maken van ultraviolet licht. ‘’Je kunt hier veel kanten mee op. Ik kan materiaal produceren dat tegelijkertijd flexibel en sterk is, of heel hittebestendig’’, legt Jelmer trots uit.

‘’Het is de plek om carrière te maken, maar ook de plek waar je je privéleven in alle rust kan opbouwen.’’

Dat Groningen ook kansen biedt voor zijn sector, is hem niet vreemd. ‘’Hier is mogelijkheid tot groei, voor start-ups. We moeten de expertise daarom terugbrengen naar deze regio’’, zegt hij stellig. In Groningen heerst een sterk werkklimaat, maar missen soms nog de mensen. In steden als Eindhoven wordt talent vaak opgeslokt door techreuzen, die heb je in Groningen niet. ‘’Hier heb je dan ook alle ruimte om jezelf te ontplooien en om dingen op te zetten. Het is niet zo verzadigd: hier kan je groeien en waarde toevoegen.’’

Naast het werkklimaat, roemt Jelmer de wijze van wonen en leven in Groningen. Soms even een stapje terug. Hij woont weer in zijn ouderlijk huis in Winsum. Als hij een drukke werkweek heeft gehad, ontlaadt hij aan het water met zijn hengel. Of is hij te vinden op Schiermonnikoog, zijn favoriete Waddeneiland. ‘’Mensen zeggen wel eens dat Groningen ver weg is, maar eigenlijk heb je hier alles dichtbij. Van een bruisende binnenstad tot een rustig ommeland. Het is de plek om carrière te maken, maar ook de plek waar je je privéleven in alle rust kan opbouwen.’’

Boost your future

 • Boost your impact

  De wereld van morgen, begint vandaag in Groningen. Het Groningse ecosysteem zet in op positieve groei. Samen bouwen we aan een groene, gezonde en digitale toekomst met menselijke maat.
 • Boost your career

  Start-ups, scale-ups en grote internationaal opererende organisaties. Wat je ook zoekt, je vindt het in Groningen. Hier liggen volop carrièrekansen voor jouw talenten.
 • Boost your environment

  Groningen. Stad en Ommeland. Hier beleef je de mooiste avonturen. Onder de rook van de Martinitoren ligt een stad vol energie. In de gezondste stad van Nederland is het goed vertoeven.
 • Boost your square meters

  Groningen heeft alles. Of je nu midden in het bruisende centrum van de stad wilt wonen of juist liever de rust opzoekt. Studio of woonboerderij. Wat je ook zoekt, in Groningen is het fijn wonen.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring