Navigatie overslaan

Joep Kraeima

Technical Physician Specialist

''Dit ziekenhuis herbergt kennis vanuit de hele wereld.''


Door middel van virtuele operatieplanningen het makkelijker maken voor chirurg én patiënt. Daar houdt Joep Kraeima (33) van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zich mee bezig. Het noorden is voor hem de plek om carrière te maken. ‘’In Groningen gebeurt het.’’

Het menselijk lichaam heeft hem altijd geboeid. Maar er was ook grote aandacht voor techniek. Deze twee facetten komen samen in zijn huidige functie bij het UMCG. Samen met zijn collega’s runt hij een lab waar ze virtuele operatieplanningen maken. Met simulaties, testopstellingen en de uiteindelijke 3D-modellen. ‘’Zo weet de kaakchirurg precies waar hij moet snijden. Het is dus nauwkeuriger en het scheelt bovendien veel tijd’’, licht Joep toe.

Studeren deed hij in Enschede. Na de opleiding technische geneeskunde kwam hij voor een stage bij het UMCG terecht. Een plek die hoog op zijn lijstje stond. ‘’Dit ziekenhuis herbergt kennis vanuit de hele wereld. Hier doen we ook onderzoek, innoveren we. Op sommige vlakken zijn we zelfs wereldwijd koploper’’, vertelt hij trots.

''Dat is wat Groningen kenmerkt: het is een stad waar je kan investeren in jezelf.''

Joep is iemand die wilt blijven groeien, doorontwikkelen. In 2019 promoveerde hij. De Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG boden hem deze ruimte. ‘’Hier staan ze open voor nieuwe dingen, voor jonge en ambitieuze mensen. Voor hen die willen onderzoeken en uitvinden. We werken hier dan ook met ontzettend veel verschillende technieken. Die vind je niet zo snel onder één dak’’, legt hij uit. Maar deze innovatiekracht beperkt zich niet tot het UMCG. ‘’Dat is ook wat Groningen kenmerkt: het is een stad waar je kan investeren in jezelf. De opleidings- en doorgroeimogelijkheden zijn hier groot, in welk domein je je ook bevindt,’’ legt hij uit.

Buiten werktijd is Joep graag in de binnenstad te vinden. Soms in een café, vaker gewoon buiten. Wandelend over straat. ‘’Groningen is een stad die alles heeft. Veel sociale activiteiten, een leuke mix aan mensen en een fijne sfeer. Je verveelt je nooit hier.’’ Naast de bruisende binnenstad roemt Joep ook de rust van het ommeland. Daar geniet hij in de ochtend al van: hij fietst dwars door natuurgebied De Onlanden naar zijn werk toe. Geen files, maar fietsen. Naar een plek die zijn carrière heeft gevormd en dat zal blijven doen. Een plek waar hij trots op is. ‘’We mogen het UMCG zichtbaar maken voor de wereld. Dat moeten we samen doen, daar zijn hier de mogelijkheden voor. Als je ambitieus bent, krijg je het in Groningen voor elkaar.’’

Boost your future

 • Boost your impact

  De wereld van morgen, begint vandaag in Groningen. Het Groningse ecosysteem zet in op positieve groei. Samen bouwen we aan een groene, gezonde en digitale toekomst met menselijke maat.
 • Boost your career

  Start-ups, scale-ups en grote internationaal opererende organisaties. Wat je ook zoekt, je vindt het in Groningen. Hier liggen volop carrièrekansen voor jouw talenten.
 • Boost your environment

  Groningen. Stad en Ommeland. Hier beleef je de mooiste avonturen. Onder de rook van de Martinitoren ligt een stad vol energie. In de gezondste stad van Nederland is het goed vertoeven.
 • Boost your square meters

  Groningen heeft alles. Of je nu midden in het bruisende centrum van de stad wilt wonen of juist liever de rust opzoekt. Studio of woonboerderij. Wat je ook zoekt, in Groningen is het fijn wonen.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring