Navigatie overslaan

Inno­va­tie­cen­trum voor de bouw Buil­dinG: broed­plaats voor spraak­ma­ken­de primeurs

Als alles volgens plan verloopt zal het Groningse innovatiecentrum voor de bouw- en infrasector BuildinG de komende jaren heel wat spraakmakende primeurs op het gebied van onder meer energietransitie en duurzaamheid voortbrengen. Dat bleek onlangs bij de bekendmaking van de visie voor de komende vijf jaar, die werd opgesteld door samenwerkingspartners Economic Board Groningen, Hanzehogeschool, TNO en Bouwend Nederland.

Het vijfjarenplan richt zich op zeven thema’s, waaronder energietransitie, digitalisering, veiligheid en schade, en Scholenbouw. Zo wordt in de testhal op de Zernike Campus onder meer een circulair lab opgezet waar de Hanzehogeschool Groningen na de zomer lessen digitalisering in de bouw ('Built Digital') gaat geven.

Daarnaast zijn er plannen om in de proeftuin van BuildinG een waterbufferende fundering te bouwen, een infra-uitvinding ontwikkeld door de ingenieursbureaus Polyciviel en Ohpen. Verder zullen er een paviljoen van stro en een 'passief-huis' van Click House worden gebouwd naast de al bestaande Heijmans ONE, een verplaatsbaar eenpersoonshuis.

Ondertussen zal de innovatiegevel in de hal een roulerend podium voor innoverende bouwbedrijven blijven en wordt er een apart mkb-platform opgericht voor kleinere bouwbedrijven die willen innoveren.

Directeur Rolf Koops: ‘Samen met bedrijven, kennisinstellingen, studenten en overheid werken we aan programma’s om de bouw te innoveren. Die mix is noodzakelijk om innovaties verder te brengen. BuildinG heeft als innovatieplatform een mooie start gemaakt en met dit plan leggen we onze visie en ambitie voor de komende vijf jaren voor.'

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring