Navigatie overslaan

10 rede­nen om de Gro­nin­ger wil­der­nis in Nati­o­naal Park Lau­wersmeer te verkennen

Het Nationaal Park Lauwersmeer is een plek die puur en onaangetast aanvoelt. Als rustpunt voor de vele verschillende vogelsoorten die er de vleugels strekken. En als thuis voor de vele diersoorten die er het hele jaar door leven. Kortom, het is een plek om te genieten. Maar er is ook ontzettend veel te beleven. Van spannende watersporten tot een waddenexcursie, van wadlopen tot vogels spotten, van fietsen tot afwisselende kinderactiviteiten; er is voor ieder wat wils.

Vogels spotten
Vogels zijn er genoeg in het Nationaal Park Lauwersmeer. Daarom doe je er goed aan om deze eens goed te bekijken. Er zijn verschillende vogelkijkhutten rondom het Lauwersmeer waar het observeren een echte ervaring wordt. Ook is er een maandelijkse Vogelpraat, waarin de boswachter van Staatsbosbeheer vertelt over wat er op dat moment allemaal speelt in het gebied. En wie weet kom je de zeldzame zeearend wel tegen.
Lees meer over vogels spotten >>

Zeehonden spotten
Vlak achter de zeedijk, op een kleine afstand van het Nationaal Park Lauwersmeer, ligt het Unesco Werelderfgoed de Waddenzee, habitat van onder andere de zeehond. In Nederland leven twee typen zeehonden: de gewone zeehond en de grijze zeehond. De gewone zeehond kom je met name tegen in de Waddenzee en aan de noordkant van de Waddeneilanden, de bruine zeehond is daarentegen vooral te spotten in de Waddenzee en aan de zuidkant van de Waddeneilanden. Voor de dierenliefhebber zijn er diverse mogelijkheden om dit bijzondere dier te spotten.
Lees meer over zeehonden kijken >>

Waddenexcursie
Tijdens de waddenexcursie ga je met een exclusief gezelschap de Waddenzee op. Je kunt genieten van de stilte en de nieuwsgierige zeehonden begroeten die wellicht even komen kijken bij de boot. Ook is het voor vogelliefhebbers een fraaie belevenis dankzij alle soorten vogels die in de omgeving leven. Aangezien er ieder jaar zo'n tien tot twaalf miljoen trekvogels gebruik maken van het waddengebied, is het niet zo gek dat het gebied in 2009 door UNESCO tot Werelderfgoed werd verklaard.
Lees meer over de Waddenexcursie >>

Museumhaven Lauwersoog
Een haven is altijd wel een bezoekje waard. De vissersplaats Lauwersoog biedt vele mogelijkheden. Een kopje koffie drinken terwijl je over de Waddenzee of het Lauwersmeer tuurt, heerlijke fish & chips eten bij een van de horecagelegenheden en rondkijken in de Museumhaven. Lauwersoog is de ideale startplaats om het Lauwersmeergebied te verkennen.
Lees meer over Lauwersoog >>

Wadlopen
De beste manier om het steeds veranderende landschap van het Waddengebied te ontdekken is natuurlijk door er zelf doorheen te lopen. In de Waddenzee bevinden zich ruim 10.000 soorten dieren. De rust die in het gebied heerst is bijna verslavend voor natuurliefhebbers. Er zijn vele verschillende arrangementen voor wadlopers, waarmee organisaties allemaal hun eigen draai geven aan deze belevenis.
Lees meer over wadlopen >>

Kinderactiviteiten
Kinderen hoeven zich in het Nationaal Park Lauwersmeer geen seconde te vervelen. Kabouters zoeken, graven en kliederen in de Waterspeeltuin en een bezoekje aan Insektenwereld DoeZoo behoren onder andere tot de mogelijkheden. In het Activiteitencentrum De Bosschuur zijn ook genoeg dingen te beleven. De aangeboden activiteiten zijn niet alleen leuk, maar ook leerzaam; kinderen leren tijdens spelen ook veel over dieren en de natuur.
Lees meer over kinderactiviteiten >>

Rondje Lauwersmeer
Fietsen door het Lauwersmeergebied biedt genoeg afwisseling dankzij de vele fietspaden die leiden naar bijzondere plekjes. Langs bijvoorbeeld het fietspad over de Ezumakeeg of Marnewaard kom je weidse uitzichten, Groningse luchten, Schotse Hooglanders en Konikpaarden tegen. Voor de fanatieke fietsers is het Fietsrondje Lauwersmeer een echte aanrader. Ook is er nu het nieuwe fietspad Kiek over Diek, dat zich uitstrekt langs de 90 kilometer lange Waddenkust.
Lees meer over fietsen >>

Watersporten
Voor de avonturiers onder ons is er op het Lauwersmeer genoeg te doen, zoals surfen, kitesurfen, kanoën en zeilen. Voor wie niet zelf wil varen, maar wel mee wil varen kan dat met een tripje op een snelle rescueboot op de Waddenzee vanuit Lauwersoog. De Hoek van de Bant is voor zowel surfen als kitesurfen ideaal, maar daarnaast zijn er nog veel andere locaties waar watersport kan worden beoefend.
Lees meer over watersporten >>

Sterren turen
Omdat de natuur zo puur is en de omgeving 's nachts onverlicht, is het Nationaal Park Lauwersmeer de perfecte locatie om de indrukwekkende sterrenhemel eens goed te bestuderen. Omdat het park een van de weinige plekken is in Nederland waar het nog écht donker wordt, wordt het Lauwersmeergebied hopelijk nog dit jaar aangeduid als Dark Sky Park; een plek waar de duisternis wordt behouden en bezoekers welkom zijn om van de sterrenhemel te genieten.
Lees meer over sterren turen >>

Wad ’n Truck
Voor wie altijd al een keer virtueel met zeehonden wilde zwemmen, kan dat 's zomers bij Wad 'n Truck. Het Zeehondencentrum Pieterburen verblijft de hele zomer met een omgebouwde caravan op Lauwersoog en organiseert verschillende activiteiten voor het hele gezin. Naast virtueel zwemmen met zeehonden is er ook een onderzoekslaboratorium en een mini-bioscoop.
Lees meer over Wad 'n Truck >>

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring