Navigatie overslaan

12 mil­joen euro voor onder­zoek naar impact groe­ne waterstof


Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), die uitmaken van een consortium dat onderzoek doet naar de sociaaleconomische impact van waterstof, hebben 12 miljoen euro gekregen voor onderzoek. De RUG gaat onderzoek doen naar de rol van energierecht en milieupsychologie.

Volgens Linda Steg, projectleider vanuit de RUG, kunnen inzichten uit de gedragswetenschappen een groot verschil maken in de acceptatie van waterstof. Het gaat om de vraag of waterstof breed geaccepteerd wordt, of slechts een klein aandeel krijgt in de markt voor duurzame energie, stelt ze. “Waterstof zal niet op grote schaal worden geïmplementeerd als mogelijke zorgen van het publiek en juridische barrières niet goed worden weggenomen.”

Lorenzo Squintani (faculteit rechtsgeleerdheid en directeur van de Wubbo Ockels School voor Energie en Klimaat) noemt als voorbeeld bedrijven die groene waterstof willen gebruiken, maar geen duidelijk wettelijk pad hebben om te volgen. “Bouwbedrijven willen bijvoorbeeld groene waterstof gebruiken om hun bouwmachines van brandstof te voorzien, zodat ze geen stikstof hoeven uit te stoten. Maar ze kunnen geen vergunning krijgen voor kleine bovengrondse opslagtanks, omdat er geen specifieke vergunningsprocedure is. Daardoor zijn ze helaas gedwongen om diesel te blijven gebruiken.”

Squintani: “Voor mij is de honorering van dit project een prachtige erkenning van de leidende rol van de Rijksuniversiteit Groningen in de sociaaleconomisch-juridische dimensie van de energietransitie in Nederland, in dit geval specifiek voor waterstof.”

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring