Navigatie overslaan

3D ani­ma­ties gra­tis voor cre­a­tie­ven in FabLab’ Groningen

Groningen is sinds begin april een zeer opmerkelijke voorziening rijker waar jonge vormgevers, ontwerpers, interieurarchitecten, maquettebouwers en andere creatieve geesten gratis gebruik kunnen maken van de meest hoogwaardige apparatuur. Het betreft het ‘FabLab Groningen’, een vestiging uit een keten van FabLabs die ook in tal van andere steden in de hele wereld zijn te vinden en die rechtstreeks met elkaar zijn verbonden.

In veertig ‘FabLabs’ over de hele wereld, van Johannesburg tot Noord-Amerika, kunnen jonge creatievelingen gratis gebruik maken van topapparatuur, maar dan wel onder de voorwaarde dat wanneer ze iets bijzonders ontdekken of ontwikkelen, ze elkaar daarover digitaal informeren.

3D printer

Het FabLab in Groningen werd op 1 april j.l. geopend door Hans Gerritsen, gedeputeerde voor economische zaken in de provincie Groningen. In een grote ruimte in het lab staan machines zoals een lasersnijder, een vinylcutter en een scanner. Meest opmerkelijke machine is wel een 3D printer, een apparaat dat voorwerpen helemaal na kan maken en een miniatuur kopie-exemplaar van het voorbeeld voortbrengt. Dankzij deze machine kunnen bijvoorbeeld maquettebouwers razendsnel kleine maquettes na laten maken, waar ze anders dagen lang mee bezig zouden zijn geweest.

De naam FabLab is de afkorting van Fabrication Laboratory, en komt oorspronkelijk uit de V.S. In een FabLab kunnen de deelnemers, ‘Leren, Maken en Delen’: dat wil zeggen: in ruil voor de goedkope faciliteiten moeten ze wel de resultaten van hun activiteiten met anderen delen, net zoals Open Source op internet.

Twee ochtenden in de week kunnen creatieve ontwikkelaars gratis gebruik maken van de apparatuur, op andere dagdelen is men wel een vergoeding verschuldigd.

Voor informatie: www.fablabgroningen.nlDeze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring