50 jaar Groningen-gasveld grootschalig gevierd
Onder de naam G50 - 50 jaar Groningen-gasveld wordt daarom van 16 juni tot en met 12 september een uiterst divers en feestelijk jubileumprogramma gepresenteerd.
Het programma omvat de onthulling van een kunstwerk van Marc Ruygrok op de middenberm van de A7, vlakbij de plaats van de eerste boring, een permanente expositie in het koetshuis van de Fraeylemaborg in Slochteren, een glasbeeldenroute door het landgoed van de Fraeylemaborg, een tweedaags vakcongres in Martiniplaza in Groningen en een breed educatief programma.
Gedurende de gehele periode staat de gemeente Slochteren in het teken van tientallen publieksactiviteiten, waaronder een kunstmarkt, theatervoorstellingen, wandel- en fietsroutes, concerten, straattheater, een koetsentocht, een zeilwedstrijd, een oldtimertocht, een muzikale ontdekkingstocht met tientallen artiesten, een jaren 50-huis, diverse kleine exposities en nog veel meer.
Publieksopening 20 juni Meerstad, gemeente Slochteren
De feestelijke aftrap van G50 vindt plaats op 20 juni in de gemeente Slochteren en bestaat uit het spektakeltheater Pêcheur de Lune van het Franse Plasticiens Volants en wordt afgesloten met een grootse vuurwerkshow van het eveneens Franse Ephémère. Beide groepen zijn geprogrammeerd door Joop Mulder, artistiek directeur van Oerol. Een muzikaal voorprogramma maakt de feestelijke avond compleet.
Landmark Marc Ruygrok
Beeldend kunstenaar Marc Ruygrok (1953) maakt een landmark om de plek van de eerste boring te markeren. Het beeld wordt geplaatst op de middenberm van de A7 bij Kolham en wordt 16 juni feestelijk onthuld.
Gas in Glas
Verspreid over het landgoed van de statige Fraeylemaborg worden zeven glazen beelden van Peter Bremers, Vaçlav Cigler, Bert Frijns, Ineke Hans, Katrin Maurer, Caroline Prisse en Joost van Santen - allen internationale vooraanstaande glaskunstenaars - tentoongesteld. Het project wordt begeleid door Titus Eliëns, hoofd collecties Gemeentemuseum Den Haag en hoogleraar Industriële Vormgeving aan de Universiteit Leiden.
Expositie koetshuis Fraeylemaborg
In het koetshuis van de Fraeylemaborg is van 17 juni tot 1 november een expositie te zien waarin op een aantrekkelijke manier alle aspecten van 50 jaar Groningen-gasveld verteld worden. Deze expositie krijgt een permanent vervolg in de naastgelegen oranjerie waar een informatiepunt over het heden, het verleden en de toekomst van de gaswinning geopend wordt. Beide exposities zijn ontworpen en ingericht door Hypsos.
Culturele zomer
In de gemeente Slochteren vinden verspreid over de zomer tientallen publieksactiviteiten plaats. Er zijn theatervoorstellingen, een kunstmarkt, muziekoptredens en klassieke concerten te bezoeken. Daarnaast zijn er speciale wandel- en fietsroutes uitgezet, wordt er een oldtimertocht georganiseerd en zijn er zelfs zeilwedstrijden. Ook leuk om te bezoeken is een woning in Kolham die helemaal in jaren 50-stijl ingericht wordt.
Educatie en website Gas in Beeld
In het kader van G50 is een uitgebreid educatief programma voor het basis- en voortgezet onderwijs samengesteld. Deze activiteiten krijgen een plek op de website www.gasinbeeld.nl. Deze site is onderdeel van het landelijke project Beelden voor de Toekomst en ontsluit een schat aan archiefbeelden die aansluiten op de geschiedenis van de gaswinning. De website Gas in Beeld gaat
1 mei online. De educatieve activiteiten zijn op dit moment al beschikbaar via deze site.
Congres 50 jaar Groningen-gasveld
De NAM organiseert in het kader van de viering een tweedaagse internationale conferentie in Martiniplaza waar deskundigen op het gebied van energie aanwezig zullen zijn.
Het programmaboekje van G50 is vanaf half mei downloadbaar en wordt eind mei breed verspreid in de drie noordelijke provincies en daarbuiten. Het complete programma, maar ook nieuws en achtergronden staan dan ook op de website van G50.
Kijk voor meer informatie over het jubileum op www.groningengas50.nl
Het jubileumprogramma G50 is een samenwerking van de NAM, Gasunie, GasTerra, de gemeente Slochteren en de Provincie Groningen. De coördinatie van het jubileum is in handen van het Groninger Forum.