Navigatie overslaan

900e long­trans­plan­ta­tie UMCG; trans­plan­ta­tie­kaart van Neder­land telt hon­der­den vlaggetjes

In het UMCG is onlangs voor de 900e keer een longtransplantatie verricht. De eerste transplantatie in Groningen vond plaats in 1990; inmiddels krijgen jaarlijks zo’n 45 patiënten hier nieuwe longen. Het UMCG is een van de weinige ziekenhuizen in de wereld en het enige ziekenhuis in Nederland, dat alle vormen van orgaantransplantaties uitvoert. Het UMCG Transplantatiecentrum is daarmee het meest veelzijdige en grootste transplantatiecentrum van Nederland.


Op de longtransplantatieverpleegafdeling van het UMCG hangt een kaart van Nederland waarop inmiddels vele honderden vlaggetjes zijn geprikt. Van de Waddeneilanden tot aan Zuid-Limburg. “Als een patiënt na de transplantatie weer naar huis kan, dan ronden we de opname af door de patiënt een pinnetje te laten zetten bij zijn woonplaats. Dat is altijd weer een mooi en soms ook heel emotioneel moment”, vertelt internist Erik Verschuuren van het longtransplantatieteam.

Gecombineerde transplantaties 

In het UMCG kunnen zowel volwassen als kinderen een transplantatie ondergaan. En ook vinden hier gecombineerde transplantaties plaats: een patiënt kan nieuwe longen en een nieuwe lever krijgen, of nieuwe longen en een nieuw hart.

Toch geschikt

Dankzij nieuwe technieken zijn er steeds meer longtransplantaties mogelijk. Zo is er in het UMCG een perfusiemachine ontwikkeld waarmee je kunt testen hoe goed donorlongen werken. Soms blijken longen die niet geschikt leken te zijn voor een transplantatie, toch goed te werken en kan het leven van een patiënt ermee worden gered. “Ook doen we onderzoek om te kijken of we longen kunnen ‘opknappen’ en geschikt maken voor transplantatie, en hoe de kwaliteit van leven na een transplantatie kan worden verbeterd.”

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring