Navigatie overslaan
19/01/2017

Aanleg nieuwe stroomsnelweg tussen Denemarken en Eemshaven van start

Op 3 januari is begonnen met de aanleg van een nieuwe onderzeese stroomkabel tussen de Eemshaven en Denemarken. Deze COBRAcable, zoals het project is genoemd, kan gezien worden als een energiesnelweg. Het grensoverschrijdende project speelt dan ook een belangrijke rol in de verwezenlijking van een duurzaam internationaal energielandschap.

De kabelverbinding met een capaciteit van circa 700 MW is ongeveer 325 kilometer lang en loopt vanaf de Eemshaven via Duitsland naar het Deense Endrup. Twee converterstations op land, een in Nederland en een in Denemarken, zijn nodig om de kabel aan te sluiten op de beide nationale energienetten.

Volgens initiatiefnemers TenneT en Energinet.dk levert de aanleg van de COBRAcable voor beide landen voordelen op. Nederland kan fors meer duurzame energie importeren, vooral windenergie uit Denemarken en voor Denemarken is het waarborgen van de leveringszekerheid van groot belang. De kabel maakt structureel Nederlandse capaciteit beschikbaar voor het Deense elektriciteitsnet en omgekeerd. Verder wordt de kabelverbinding zo ontworpen dat het in een later stadium mogelijk is om een windpark op zee aan te kunnen sluiten.

De Groningse gedeputeerde Nienke Homan gaf op 3 januari samen met TenneT-directeur Ben Voorhorst en Marijke van Beek, burgemeester van Eemsmond, het startsein voor de aanleg van de kabel.

Bekijk voor meer informatie over de COBRAkabel onderstaande video.

woensdag 18 januari 2017
Topdrukte bij Eurosonic Noorderslag en Groningse musea
woensdag 18 januari 2017
Blauwestad krijgt STOPcontact: bank met oplaadpunten langs fietspad van zonnepanelen