Navigatie overslaan

Aan­tal Gro­ning­se stu­den­ten-onder­ne­min­gen groeit fors

Studeren in Groningen lijkt in trek bij ondernemende studenten. Het aantal Groningse studenten dat een eigen bedrijf start tijdens hun studie neemt althans sterk toe. Waren dat er in 2012 nog 191, afgelopen jaar waren dat er al 268. De verwachting is dat de groei van student-ondernemingen ook de komende jaren zal blijven groeien.

Dat stelt Frans Donders, directeur van Cube 050, een organisatie die is opgericht om bedrijvigheid bij studenten aan de Hanzehogeschool Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen te stimuleren. ‘Twee keer per jaar checken we inschrijvingen bij de Kamer van Koophandel. Daardoor konden we vaststellen dat er in 2013 268 inschrijvingen waren van bedrijven vanuit de Hanzehogeschool Groningen. Dat waren er het jaar ervoor nog 191. Of dat in 2013 een eenmalige uitschieter naar boven was, kan ik niet met zekerheid zeggen. In elk geval zitten er tal van groeidiamantjes tussen. En ook als er maar vijf of tien echte groeiers tussen zitten, dan levert dat al een behoorlijke impuls op voor de Groningse economie’, aldus Donders.

Maar ook al zijn we nu dan druk bezig met het begeleiden van start-ups: ik denk dat het nog steeds beter kan! Want bij de Hanzehogeschool alleen al ontstaan er honderden ideeën tijdens stages of bij ‘student-companies’. Die verdwijnen echter vaak in een lade als de stage is afgelopen. We vinden dat ook die ideeën niet verloren mogen gaan. En daarom zijn we nu begonnen om goede ideeën systematisch onder te gaan brengen bij bestaande bedrijven of als start-up verder te gaan ontwikkelen.

Donders hoopt dat door het bevorderen van de bedrijvigheid Groningen in sommige opzichten Eindhoven achterna kan gaan. Daar is in het kielzog van Philips en ASML een hele ‘high tech’ sector ontstaan. ‘Hopelijk gaat er in Groningen ook zoiets ontstaan rond de thema’s Energie en ‘Healthy Ageing’. En wie weet ook rond ‘Creative Industry’, ‘Gaming’ en ICT. Die zouden Groningen nog wel eens heel veel moois kunnen gaan brengen!’

www.cube050.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring