Navigatie overslaan

Aan­tal over­nach­tin­gen Gro­nin­gen stijgt naar 2,6 miljoen

Groningen mag zich verheugen in een doorzettende stijging van het toerisme. Wie van rust, ruimte, natuur en ontspanning houdt, kan uitstekend terecht in de provincie Groningen. Maar wie van een stadse cultuur houdt, kan hier ook uit de voeten door de stad Groningen, de ‘kleinste metropool van Nederland’, te bezoeken. Dat de provincie Groningen ook in deze tijden van recessie een steeds geliefdere vakantiebestemming vormt, blijkt uit de in juni gepresenteerde cijfers van de ‘Toerisme Monitor 2012’.

Daaruit blijkt dat het aantal overnachtingen in Groningen in 2012 in vergelijking met het jaar ervoor licht gestegen met 1 procent. Ook de werkgelegenheid in de sector is in 2012 toegenomen ten opzichte van 2011 (1,9 procent). Verder hebben toeristen en recreanten vorig jaar meer besteed: 613 miljoen euro. In 2011 was dat 596 miljoen euro.

In totaal waren er vorig jaar in Groningen ruim 2,6 miljoen overnachtingen. Het aantal overnachtingen in hotels en pensions is in vergelijking met 2011 met 2,6 procent gedaald. Ook zijn er vorig jaar minder overnachtingen in huur- en recreatiewoningen geweest. Wel is het aantal overnachtingen in groepsaccomodaties ten opzichte van 2011 toegenomen (8,8 procent). Verder vonden er in 2012 3.000 meer overnachtingen plaats in jachthavens dan in het jaar ervoor.

In 2012 zijn er meer brug- en sluispassages geweest dan in 2011. Net als in voorgaande jaren was de Robbengatsluis in Lauwersoog opnieuw het drukste punt voor de recreatievaart. Daarnaast hebben ook de brug bij Roodehaan (Reitdiep) en de zeesluis in Farmsum te maken gehad met veel passages van scheepvaart.

In de totale toeristisch-recreatieve sector werkten in 2012 15.960 mensen. Dat betekent dat er zich een stijging van 1,9 procent heeft voorgedaan ten opzichte van 2011. Met 5,7 procent was het aandeel in de totale werkgelegenheid in Groningen in 2012 hoger dan het aandeel van de landbouwsector (3,5 procent) en kleiner dan de overheidssector (6,3 procent).

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring