Navigatie overslaan

Aan­zien­lij­ke uit­brei­ding gas­trans­port­net­werk Gas­unie van start

Gasunie is bezig met een aanzienlijke uitbreiding van het gastransportnetwerk, de Noord-Zuid Route. Onderdeel hiervan is de bouw van een nieuw compressorstation in Scheemda. In juni zijn de werkzaamheden voor dit compressorstation begonnen. Op 21 augustus wordt daar een officieel tintje aan gegeven.

De Eeker in de gemeente Scheemda is de locatie voor een nieuw compressorstation in het noorden van Nederland. Dit station wordt een nieuw knooppunt in de Noord-Zuid Route. Het CS verbindt de nieuwe aardgastransportleiding met leidingen Oost-West en Noord-Zuid en brengt het aangevoerde gas op druk. Het gas wordt aangevoerd vanuit Rysum (Emden) en/of Oude Statenzijl. De druk van dit gas wordt verhoogd van circa 50 bar naar circa 73 bar.

Compressorstation Scheemda is onderdeel van een groot project van Gasunie, de Noord-Zuid Route. In deze Noord-Zuid Route worden vele kilometers extra aardgastransportleidingen aangelegd door heel Nederland. Er worden twee nieuwe compressorstations gebouwd. Met het project anticipeert Gasunie op een grotere behoefte aan gastransportcapaciteit de komende jaren. Redenen hiervoor zijn een afnemende gasvoorraad in Nederland, de toenemende vraag naar gas en een groeiende im- en export van gas

Met de aanleg versterkt Nederland zijn unieke positie als 'gasrotonde' in de internationale gasmarkt en blijven eindgebruikers in Nederland en het buitenland verzekerd van een veilige en constante levering van gas.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring