Algen: de nieuwe energiebron uit Groningen
Op het Chemiepark in Delfzijl start in september van dit jaar een pilot waarbij op grote schaal energie uit algen wordt gewonnen. Ook worden de algen gebruikt als duurzaam bestanddeel voor verf.
Voor het project, waarbij behalve AkzoNobel onder andere ook Essent betrokken is, worden op het Chemiepark twee grote kweekvijvers aangelegd. Vanuit een nabijgelegen warmtekrachtcentrale worden rookgassen met daarin CO2 in de vijvers gebracht. De algen nemen de CO2 op en zetten het vervolgens om in zuurstof. Hierdoor vermeerderen ze zich waarna ze worden gewonnen en gedroogd. Middels bioraffinage en opwerking worden de groene bouwstoffen voor energie en verf verkregen.
In de komende vier jaar die de proef duurt wordt onderzocht onder welke omstandigheden en met welke methoden de algen het beste op zeer grote schaal gekweekt kunnen worden.
Er komt een tweede bedrijf voor de grootschalige kweek van micro-algen langs de kust van Groningen - of eventueel Friesland. In dezelfde week dat Akzo Nobel bekend maakte dat er in Delfzijl een proef komt met de productie van algen voor energieopwekking, maakte het bedrijf AquaPhyto uit Zeewolde bekend op zoek te zijn naar een locatie in het Noorden voor de grootschalige kweek van maritieme algen. Het gaat in dit geval echter niet om algen voor energieopwekking, maar om algen die kunnen dienen als voedsel voor schelpdieren die er ook kunnen worden gekweekt. Het initiatief werd in juni bekend gemaakt tijdens een congres van Energy Valley. Dat is een organisatie die zoveel mogelijk energie-gerelateerde bedrijvigheid naar het Noorden wil halen. Het betrof een druk bezocht congres in Drachten over de kansen voor de algenteelt in het Noorden.
AquaPhyto behoort tot de weinige producenten van algen in Nederland. AquaPhyto is gevestigd in Zeewolde en werd in 2005 opgericht door directeur Robert Baard. Opmerkelijk is dat deze eerder werkzaam was als wetenschappelijk medewerker in Amsterdam en methoden zocht om algen te bestrijden. Maar tijdens zijn loopbaan raakte hij steeds meer onder de indruk van algen. "Ze zitten vol vitaminen, gezonde vetzuren, zetten CO2 om in zuurstof en zijn geschikt als biobrandstof", aldus Baard.
Het bedrijf heeft in Flevoland nu bassins waarin verschillende algen worden gekweekt. De algen worden gebruikt voor onderzoek, maar ook voor de productie van diervoeders. In de toekomst wil het bedrijf ook algen produceren voor Zeeuwse mossel- en oesterkwekerijen.
"We willen graag naar het Noorden ook omdat er zeewater in de buurt is. We hebben een samenwerking met visbedrijf Prins&Dingemans dat de algen wil gebruiken voor schelpdieren of gamba's die ze kweken."
AquaPhyto heeft momenteel vijf locaties op het oog, waar een uit gekozen gaat worden. "We willen starten met een locatie van een hectare en groeien naar vijf hectare. Hopelijk kunnen we in 2009 van start met de grootschalige kweek van maritieme algen in het Noorden. We hopen er 15 tot 25 ton algen per hectare te kunnen gaan produceren, en wanneer we de techniek nog beter onder controle hebben, misschien wel 50 ton per hectare."