Navigatie overslaan

Alle stads­bus­sen in Gro­nin­gen zijn nu elektrisch

Alle stadsbussen die in de stad Groningen rondrijden, zijn sinds deze week volledig elektrisch. En dat geldt niet alleen voor de stadsbussen: Qbuzz heeft in totaal 164 nieuwe elektrische bussen rondrijden. Dat komt neer op de helft van de totale vloot. Qbuzz heeft daarmee, op dit moment, de groenste busvloot van Europa.

De elektrische bussen zijn niet alleen een stuk schoner, ze zijn ook een stuk stiller dan de bussen die op brandstof rijden.

Q-Link

Volgens een woordvoerster van het OV Bureau Groningen Drenthe zijn uiteindelijk ook alle Q-Link-bussen – bussen tussen de regio en een stad – elektrisch. “Alleen gebeurt de invoering daarvan gefaseerd”, zegt ze. Een deel van de Q-Link bussen rijdt al op waterstof en HVO, dat wordt gewonnen uit frituurvet.

Eind dit jaar worden er ook nog eens twintig bussen op waterstof geleverd. De bussen gaan rijden in zowel Groningen als Drenthe. Aan de Peizerweg komt een waterstoftankstation.

Q-liners

Met het ingaan van de nieuwe concessie is er nog meer veranderd. Zo zijn alle Qbuzz-bussen omgebouwd, en daarbij voorzien van WiFi en USB-poorten. In de Q-liners zitten nu klaptafeltjes. Die Q-liners rijden nu bovendien 100 in plaats van 80 kilometer per uur.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring