Navigatie overslaan

Alleen Gro­nin­gen en Zee­land nog in de race voor test­baan Hyperloop

De kans is groot dat in Groningen een hyperloop-testbaan wordt aangelegd. Alleen de provincies Groningen en Zeeland zijn nog in de race voor zo’n proef met een hyperloop. Het gaat dan om een high-speed testbaan van 3 kilometer, samen met een onderzoekslaboratorium. De andere kanshebbers, Zuid-Holland en Flevoland, zijn afgevallen, zo meldt het European Hyperloop Center (EHC).

Het testcentrum is niet alleen een faciliteit voor Hardt Hyperloop, de initiatiefnemer van EHC, maar wordt ook opengesteld voor ontwikkelaars van over de hele wereld. De testbaan wordt gebruikt om te kijken of de hyperloop een realistisch alternatief is voor korte afstandsvluchten. Het is de verwachting dat het EHC, dat in 2022 wordt geopend, uitgroeit tot hét Europese centrum van de hyperloop technologie.

Tot dinsdag 3 december waren er nog vier provincies in de race om het EHC te verwelkomen. Een commissie van experts besloot dat alleen Groningen en Zeeland geschikt zijn. Tim Houter, CEO van Hardt Hyperloop, over de geselecteerde locaties: “Groningen en Zeeland hebben allebei een goed voorstel. Beiden hebben een mooie locatie beschikbaar waar wij goede mogelijkheden zien om dit centrum te realiseren.”

Impuls werkgelegenheid Groningen

De Groningse gedeputeerde Mirjam Wulfse is blij dat Groningen nog in de race is. “In Groningen is veel in beweging. We hebben de jongste stad van Europa en we lopen voorop in innovatieve oplossingen bij de grote transities zoals energie, landbouw en in het vervoer. De universiteit, de hogeschool, bedrijven en overheden werken daarbij nauw samen. Een testbaan voor de hyperloop past perfect in deze ambitie.”

Mocht het testcentrum naar Groningen komen, dan is dat goed voor de werkgelegenheid en de vestiging van andere innovatieve bedrijven. Binnen een maand wordt de knoop definitief doorgehakt. Tot die tijd hebben de twee overgebleven provincies de mogelijkheid om hun voorstel voor het EHC te concretiseren.

Energiezuinig

De hyperloop is een veelbelovende technologie voor vervoer van mensen en goederen. In een buizensysteem verplaatsen voertuigen zich autonoom middels een volledig elektrisch magnetisch aandrijfsysteem. De lagedrukbuizen zorgen voor de ideale omstandigheden waardoor de voertuigen beschermd zijn tegen weer en wind en zeer energiezuinig kunnen voortbewegen. Reizen met de hyperloop is CO2 neutraal en bovendien erg snel: zo'n duizend kilometer per uur. Vanuit Amsterdam reis je met de hyperloop in slechts 15 minuten naar Eindhoven en ben je binnen 50 minuten in Frankfurt. De hyperloop kan ook nog eens meer mensen vervoeren.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring