Navigatie overslaan

Ambi­ti­eus aard­warm­te­plan voor 10.000 Gro­ning­se gebouwen

Zo’n 10.000 Groningse woningen moeten op termijn verwarmd gaan worden door heet water uit een bron op meer dan drie kilometer diepte. Om dit ambitieuze plan verder uit te werken heeft de gemeente Groningen samen met het Waterbedrijf Groningen de BV WarmteStad opgericht.

Het plan is om een heetwaterbron op 3200 meter onder de Zernike Campus aan te boren. Het water wordt dan via een gesloten geothermie-systeem door duizenden woningen in de wijken Selwerd, Paddepoel en Vinkhuizen geleid. In eerste instantie zullen er zo’n 3500 woningen op het warmtenet worden aangesloten.

Omdat het winnen van aardwarmte van een dergelijke diepte echter erg duur is, moeten er zoveel mogelijk woningen op het systeem worden aangesloten. Het streven is dan ook om in totaal 10.000 woningen en andere gebouwen op deze manier te gaan verwarmen.

Voor het project is een subsidie van 33 miljoen euro van het ministerie van Economische Zaken beschikbaar. Om te kunnen concurreren met de nu nog goedkopere verwarming op gas, zal vanuit die subsidiepot 15 jaar lang worden bijgedragen aan de exploitatie .

'Warmtetoren'

Op de plek waar de warmte de grond uit komt, moet een ‘Warmtetoren’ gaan verrijzen. Dit is een gebouw dat niet alleen een technische functie vervult, onder andere als buffer voor het hete grondwater, maar ook een symbool van de transitie van fossiele energie naar duurzame energie. Daarnaast zal er in het gebouw ruimte zijn voor sport-, wetenschaps- en horecafuncties.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring