Navigatie overslaan

Ande­re gemeen­ten kij­ken de ener­gie­tran­si­tie-kunst af in Groningen

Ambtenaren en bestuurders uit de gemeenten Utrecht, Nijmegen, Eindhoven, Assen, Apeldoorn en Deventer kwamen deze week naar Groningen om te zien wat hier gebeurt op het gebied van energietransitie. De gemeente Groningen heeft de ambitie om in 2035 CO2-neutraal te zijn en dat is ambitieuzer dan de meeste gemeenten in Nederland. Mede dankzij projecten als WarmeStad, waarmee Groningers overstappen van aardgas naar duurzame en lokale warmte, heeft Groningen een voorbeeldfunctie.
Groningse aanpak als voorbeeld 

De delegatie van verschillende gemeenten kwam daarom naar Groningen. Ze werden hier bijgepraat over de visie van gemeente Groningen op energietransitie en hoe dit in de praktijk wordt gebracht. Ook stond er een bezoek aan WarmteStad op het programma en werd er gesproken door vertegenwoordigers van WarmteStad, Grunneger Power en de gemeente.

Wouter van Bolhuis, programmamanager Energietransitie, vertelde de ambtenaren over de eerste stappen tot oprichting van WarmteStad, nu tien jaar geleden. “Het doel wat we voor ogen hadden was simpel: betrouwbare levering van duurzame energie tegen een eerlijke prijs”, zo zei hij. “Dat is volgens onze visie de enige manier om energie toegankelijk te maken en te houden. We vertellen graag aan andere gemeenten hoe je zoiets met elkaar opzet.”

Dick Takkebos, directeur WarmteStad: “Samen met lokale partners ontwikkelen en realiseren we duurzame warmte waarmee we huishoudens en gebouwen in Groningen verwarmen op een manier die goed is voor klimaat en leefomgeving. Door in Groningen de handen in één te slaan hebben we bijzondere stappen gezet in de warmtetransitie. Dat wordt opgemerkt!”

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring