Navigatie overslaan

Archi­tec­tuur­ma­ni­fes­ta­tie rond de Amster­dam­se School in Groningen

De Amsterdamse School heeft buiten Amsterdam nergens in Nederland zo’n stempel gedrukt op de architectuur als in Groningen. Bekende Groningse architecten als Siebe Jan Bouma, Egbert Reitsma en Evert van Linge bedienden zich in de jaren twintig en dertig op grote schaal van een wat versoberde en meer lineaire vorm van deze expressieve ontwerpstijl, waarin de rode Groninger baksteen een prominente rol speelt. Rond deze architecten en hun werk vindt nog tot 30 juli een manifestatie plaats, met verspreid over de provincie onder meer tentoonstellingen, films en lezingen.

Tentoonstellingen en films
In de Goede Herderskerk in Bedum is een interactieve tentoonstelling rond zijn ontwerper Egbert Reitsma ingericht. De nadruk ligt op het kleurgebruik en de beeldhouwachtige vormgeving van Egbert Reitsma en op de culturele én religieuze omstandigheden die tot deze bijzondere kerkenbouw hebben geleid.

Er is onder meer veel fotomateriaal te zien, maar Virtual Reality-opnamen van drie van zijn mooiste kerken. Daarnaast worden bezoekers uitgedaagd om zelf ook een kleurencompositie à la Reitsma te maken en wordt een documentaire getoond waarin architect Paul van Bussel zijn eigen werk en dat van Reitsma bespreekt.

In De Kerk in Onderdendam is een tentoonstelling te zien over het werk van architect Albert Wiersema en een tentoonstelling over meubelen in Amsterdamse School-stijl. In Westeremden kunnen bezoekers terecht in de Boaz Kerk voor een film over De Ploeg met archiefbeelden uit de jaren twintig.

De tentoonstellingen zijn geopend van donderdag tot en met zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur.

Fietsroutes en bustour
Een fietstocht leidt de bezoeker langs de vier kerken in Bedum, Appingedam, Onderdendam en Westeremden. De fietstocht is te verkrijgen bij de VVV’s van Bedum en Appingedam en in de vier kerken zelf.

De Amsterdamse School in drie concerten
Op de zaterdagen 1 juli en 8 juli is de Gereformeerde kerk in Appingedam, inmiddels Centrum Kabzeël, het podium voor drie concerten met muziek uit de hoogtijdagen van de Amsterdamse School-periode. Deze concerten richten de schijnwerpers op de muziek die tijdens het interbellum in Nederland ontstond en geklonken heeft. Zo is er aandacht voor kamermuziek en zogenaamde 'lichte' salonmuziek. Ook komen religieuze muziek en orgelmuziek aan bod.

Meer informatie over het programma is te vinden op www.noordelijkearchitecten.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring