Artsen UMCG laten hart overledene buiten lichaam weer kloppen
Artsen van het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG), het Erasmus MC en UMC Utrecht zijn erin geslaagd om het hart van een overleden patiënt buiten het lichaam weer te laten kloppen, waardoor het alsnog kon worden gedoneerd.
Met een speciale nieuwe machine, de heart-in-a-box, is het nu mogelijk om vlak na het overlijden van een donor het hart aan te sluiten op een machine en buiten het lichaam weer te laten kloppen. De techniek wordt al in verschillende landen toegepast, maar nu is het dus ook in Nederland gelukt.
Eerder was hartdonatie alleen mogelijk bij een hersendode donor. Maar omdat bij meer dan de helft van de donoren het hart niet meer pompte, was het niet mogelijk hun hart te transplanteren.
Lange wachtlijsten
De onderzoekers en artsen hopen met deze techniek wat te kunnen doen aan de lange wachtlijsten voor een donorhart. Op dit moment staan er in Nederland meer dan 140 hartpatiënten op de wachtlijst voor een donorhart. De sterfte op wachtlijst is hoog. Een op de zeven overlijdt omdat er niet tijdig een donorhart beschikbaar is.
De artsen van de drie UMC’s hebben berekend dat deze zogenoemde DCD-hartdonatie landelijk uiteindelijk tot ongeveer veertig extra hartdonoren per jaar kan opleveren. Dat zou betekenen dat er per jaar twee keer zoveel harttransplantaties uitgevoerd kunnen worden.
UMCG: gespecialiseerd in transplantatie
Michiel Erasmus, thoraxchirurg in het UMCG, houdt zich al jaren bezig met de techniek om organen buiten het lichaam geschikt te maken of houden voor transplantatie. “Het UMCG is gespecialiseerd in deze techniek. We hebben er veel onderzoek naar gedaan en passen het al bij veel organen toe. In 2015 openden we op het operatiecentrum van het UMCG een van de eerste orgaanperfusie-ruimtes. Zo kunnen we meer organen geschikt maken voor transplantatie, en zelfs buiten het lichaam testen of het orgaan goed genoeg is voor transplantatie. Op dit moment doe ik ook onderzoek naar het gebruik van stilstaande harten, maar dan naar manieren om deze techniek te vereenvoudigen: hopelijk kan het in de toekomst eenvoudiger, sneller en ook goedkoper.”
Een landelijk tekort aan donorharten was de reden van de UMC’s om deze techniek in Nederland in te zetten in samenwerking met de Nederlandse Transplantatie Stichting en het ministerie van VWS.