Navigatie overslaan

Bea­trix­ha­ven : nieu­we dimen­sie voor Gro­nin­gen als zeehavenprovincie

De mogelijkheden van Groningen als zeehavenprovincie worden aanzienlijk verbeterd dankzij de aanleg van een nieuwe haven. Groningen had al de beschikking over de Eemshaven en de haven van Delfzijl, en daar wordt nu de Beatrixhaven aan toegevoegd. De Beatrixhaven is eigenlijk een nieuw havenbekken als onderdeel van de Eemshaven maar is speciaal bestemd voor de shortsea sector. De nieuwe Beatrixhaven is geschikt voor coasters, feederschepen en ro-ro vaartuigen.

De Beatrixhaven wordt ook gerealiseerd om het scheepvaartverkeer richting de Noord-Europese havens te bevorderen. De Eemshaven is de enige mogelijkheid in Noord-Nederland om met grote schepen producten te verladen ten behoeve van de Noord-Europese markt. De Beatrixhaven bevordert de doorstroom van grote havens naar kleinere havens vooral richting de Baltische Staten.

De Beatrixhaven krijgt in eerste instantie een lengte van 375 meter. Naar verwachting wordt de haven in drie fases in de nabije toekomst uitgebreid tot een totale lengte van ongeveer 1200 meter.
Nadat Koningin Beatrix in mei 2008 een start maakte met de aanleg, kon per 1 maart 2010 water worden ingelaten in het eerste gedeelte dat is uitgediept. De aanleg van de Beatrixhaven past in de campagne ‘Motorways of the Sea’ van de Europese Unie, die tot doel heeft de druk op de Europese wegen te verlichten door in te zetten op shortsea transport. In de nabije toekomst wordt de Beatrixhaven in twee fases verder verlengd tot een totale lengte van circa 1200 meter.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring