Navigatie overslaan

Beroemd­ste wer­ken Water­hou­se in Gro­nin­ger Museum

In het Groninger Museum is momenteel een tentoonstelling te zien van werken van de wereldberoemde Britse kunstenaar John William Waterhouse. Het gaat om de grootste overzichtstentoonstelling die ooit rond Waterhouse is georganiseerd. De schilderijen en tekeningen die te zien zijn, zijn afkomstig uit onder andere Engeland, Ierland, Australië, Taiwan en Canada.

Waterhouse werd in Rome geboren, maar verhuisde al snel naar Londen. Op jonge leeftijd assisteerde hij in het atelier van zijn vader. Hier ontwikkelde Waterhouse zijn belangstelling voor schilderen, beeldhouwen en de klassieke oudheid. In 1870 werd hij toegelaten tot de Royal Academy Schools.
Waterhouse wordt vooral gewaardeerd vanwege zijn rijk gekleurde, geladen werken van mooie vrouwen. De onderwerpen, die Waterhouse ontleent aan auteurs als Ovidius, Keats, Boccaccio, Shakespeare, Tennyson, Shelley en Dante, zijn loftuitingen op de hartstochtelijke passie voor vrouwen, water, natuur, liefde en de dood.
Tijdens de expositie, die nog te zien is tot 3 mei, organiseert het Groninger Museum verschillende activiteiten rond de tentoonstelling. Zo vindt er iedere zondagmiddag om 14.00 uur en iedere eerste vrijdagavond van de maand een rondleiding plaats. Vrijdag 30 januari staat er een masterclass Kunst Kijken op het programma, toegepast op Waterhouse. De masterclass begint met het kijken van de film Rembrandt's J'Accuse van Peter Greenaway, waarin Greenaway aan de hand van de Nachtwacht een nieuwe manier van kijken naar kunst introduceert. Kaarten voor de masterclass zijn te koop via www.artiflex.nu.

www.groningermuseum.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring