Navigatie overslaan

Bestra­ter uit Veen­dam ont­wik­kelt licht­be­spa­ren­de betonklinker

Kijlstra Bestrating in Veendam heeft een nieuwe betonklinker ontwikkeld die licht reflecteert, waardoor de openbare verlichting tot 57 procent kan worden gedimd. Dit scheelt behoorlijk in de uitstoot van CO2.

Kijlstra is van plan om de techniek achter deze zogeheten Reflexstone toe te passen op een hele reeks bestratingproducten, van tegels tot trottoirbanden. Daarvoor gebruikt de fabrikant Luxovit, een reflecterende deklaag die gemaakt is uit witte gecalcineerde vuursteen. De deklaag zou volgens Kijlstra Bestrating jarenlang op de bestrating blijven zitten, het verkeer dat over de stenen rijdt zou daar geen invloed op hebben. De techniek wordt al langer gebruikt op asfalt, maar is nog nooit op klinkers toegepast.

Gemeenten zouden tot wel zestig procent kunnen besparen op hun energierekening. Bovendien halen overheden zo makkelijker hun klimaatdoelstellingen.
In specifieke gevallen kan de afstand tussen de lichtmasten ruim de helft groter zijn en kan de verlichtingssterkte ruim de helft lager. Ook bevordert de Reflexstone de verkeersveiligheid en de sociale veiligheid, want voorbijgangers steken beter af tegen het lichtere wegdek. Gemeente Stadskanaal heeft inmiddels een bestelling gedaan.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring