Navigatie overslaan

Beto­ve­ren­de land­schap­pen in het Gro­nin­ger Muse­um: De Roman­tiek in het Noor­den – van Frie­d­rich tot Turner’

Wie van betoverende landschappen houdt, kan nog tot en met 6 mei het hart ophalen in het Groninger Museum. Tot die datum is namelijk de expositie ‘De Romantiek in het Noorden – van Friedrich tot Turner’ te zien. Van woeste zeeën, imposante bergen en vlammende vulkaanuitbarstingen tot stille maannachten en serene velden, het komt allemaal voorbij op deze eerste internationale overzichtstentoonstelling van Noord-Europese Romantische landschapsschilderkunst.

De landschapschilderkunst nam tijdens de Romantiek (ca. 1800-1850) een hoge vlucht, met kunstenaars als J.M.W. Turner in Engeland, Caspar David Friedrich in Duitsland en Johan Christian Dahl in Noorwegen. Niet alleen spreken hun schilderijen nog steeds tot de verbeelding, ook ontstond in deze periode een nieuwe opvatting die een bepalende invloed heeft gehad op de moderne kunst. Schilders keken niet meer alleen zorgvuldig om zich heen; ze keerden ook de blik naar binnen, naar hun eigen innerlijk.

De landschappen die zij schilderden zijn net zo gevarieerd en veranderlijk als de gemoedstoestanden van de mens. Zo geeft de natuur zowel een historische als spirituele beleving. De tentoonstelling in het Groninger Museum presenteert de Nederlandse Romantiek voor het eerst in een internationale context en laat zien hoe belangrijke Nederlandse kunstenaars als Barend Koekkoek, Wijnand Nuijen en Andreas Schelfhout zich verhouden tot hun beroemde buitenlandse tijdgenoten.

Oók Romantiek!
Voor de liefhebber van hedendaagse Romantiek, fantasie en illusie is de aansluitende expositie Ook Romantiek een must-see. In het artificial reality landschap sta je midden in de natuur, met landschappen die variëren van lieflijk tot dreigend en mysterieus.

Dwaal rond in de verrassende keuze uit de eigen collectie moderne kunst, mode en design van het Groninger Museum: een spannende rondgang van de Zwarte Romantiek van Studio Job tot aan de zoete witte collectie van modeontwerpers Viktor & Rolf. Laat je fantasie de vrije loop in een duistere soundscape. Bij Ook Romantiek staan beleving en emoties voorop!

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring