Navigatie overslaan

Betrok­ken stu­den­ten van SAMEEN bie­den hulp bij energievraagstukken

De wereldwijde energievoorziening is – en blijft voorlopig ook nog wel – een hot topic. Ook een groep Groningse studenten, waarvan een aantal al via hun opleiding of een bijbaan ervaring had in de energiesector, raakte enkele jaren geleden onderling in gesprek over hun zorgen aangaande de toekomst van de energievoorziening en de werkgelegenheid in de sector. Ze besloten echter niet, zoals zovelen al doen, lijdzaam toe te kijken, maar richtten in 2012 SAMEEN op, een coöperatieve organisatie die er voor zorgt dat studenten in de vorm van bijbanen en stages een bijdrage kunnen leveren aan de energie-oplossingen van de toekomst.

De studenten van SAMEEN helpen bedrijven, energie-coöperaties en andere initiatieven op een coöperatieve, onafhankelijke en betaalbare wijze bij het verwezenlijken van hun ambities. Daarbij worden ze ondersteund door ervaren coaches uit het bedrijfsleven of het onderwijs. Alle kennis die de Groningse organisatie vergaart, wordt opgeslagen in de SAMEEN kennisbank. Met al die verzamelde kennis achter de hand, kunnen de studenten een forse meerwaarde bieden voor veel organisaties.

Daarbij moet zeker niet alleen gedacht worden aan het vinden van technische oplossingen, aldus SAMEEN. Omdat de energiesector onder invloed van verduurzaming en de steeds meer gedecentraliseerde energievoorziening een gigantische transformatie doormaakt, ontstaan er naast technische problemen ook allerlei vraagstukken die te maken hebben met bijvoorbeeld samenwerkingsvormen, wet- en regelgeving en klantprocessen. SAMEEN werkt dan ook samen met studenten vanuit allerlei verschillende studierichtingen, van werktuigbouwkunde tot aan psychologie en van rechten tot aan bedrijfskunde.

Volgens SAMEEN zelf zijn de studenten die zich via de coöperatieve vereniging beschikbaar stellen proactief, ruimdenkend, enthousiast en beschikken zij over de meest actuele kennis op energiegebied. Bedrijven en organisaties die graag een beroep op hen willen doen, betalen een laag lidmaatschapsbedrag en aantrekkelijke uurtarieven. Die lage prijs is mogelijk omdat de organisatie geen winstoogmerk heeft. Om dat nog sterker te benadrukken én om de opkomst van lokale energie-coöperaties en andere burgerinitiatieven te stimuleren, biedt SAMEEN deze partijen zelfs een speciaal, nog lager tarief.

Natuurlijk hebben niet alleen bedrijven en organisaties iets aan de diensten van SAMEEN, ook de studenten zelf kunnen er hun voordeel mee doen. De opdrachten kunnen namelijk worden uitgevoerd als bijbaantje, stage of afstudeeronderzoek.

Ben je geïnteresseerd in de diensten van SAMEEN of wil je als student ook meewerken aan een duurzame energievoorziening voor de toekomst, kijk dan op: www.sameen.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring