Navigatie overslaan
11/10/2012

Beursgenoteerd bedrijf VOPAK strijkt neer in Eemshaven

De Eemshaven begint ook in trek te raken als vestigingsplaats voor grote, internationaal actieve en beursgenoteerde bedrijven. Het bedrijf VOPAK heeft in september officieel een vestiging in de Eemshaven in gebruik genomen. Het gaat om een grote opslagfacliteit voor olie.

De Eemshaven is hard op weg om de energiehaven van Nederland te worden. De verwachting is dat in 2012 ongeveer 35 procent van de totale productie van energie in Nederland vanuit de Eemshaven wordt geproduceerd. De komst van Vopak is van uitermate groot belang voor de verdere ontwikkeling en versterking van de Eemshaven als energiehaven. Vopak voegt daarbij kennis, kunde en nieuwe kansen toe aan de regio met deze strategische op- en overslag terminal en geeft de Eemshaven hiermee een internationale betekenis in de oliesector.

De bouw van de eerste fase van 11 tanks voor olie-gerelateerde producten van Vopak is recentelijk afgerond. In de komende maanden zullen meerdere schepen met aan olie gerelateerde producten de Eemshaven aandoen. De verwachting is dat ongeveer eind 2012 alle elf tanks gevuld zijn. De 11 tanks hebben elk een inhoud van 60.000 kubieke meter.

Vopak Eemshaven is een lage doorzetterminal. Dit betekent dat de opgeslagen hoeveelheid maximaal één keer per twee jaar wordt vervangen. Dus in termen van aan- en afvoer: één keer het volume afvoeren en één keer het volume aanvoeren per twee jaar. Dat betekent een relatief lage scheepvaartfrequentie. Ten gevolge van de voorgenomen activiteit van Vopak zal de scheepvaart toenemen met maximaal 69 zeeschepen en 138 binnenschepen per jaar.

Foto: Wutsje CC-BY-SA 3.0
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:120815_Vopak_Terminal_Eemshaven_Gn_NL.jpg

donderdag 11 oktober 2012
Kabelbaan naar Gronings stadscentrum begint serieuze vervoersoptie te worden
donderdag 11 oktober 2012
Rijksuniversiteit Groningen in top honderd beste universiteiten wereldwijd