Navigatie overslaan

Bevol­kings­on­der­zoek Life­Li­nes start der­de ron­de met 155.000 deelnemers

Een van de allergrootste, meest kostbare en langdurige gezondheidsonderzoeken ter wereld, “Lifelines” in Groningen, krijgt een vervolg. Er is geld beschikbaar voor een derde ronde van dit onderzoek, waaraan 155.000 mensen kunnen meedoen.

Lifelines ging in 2006 van start met een groep van 167.000 deelnemers die in de drie noordelijke provincies wonen. Zij worden elke vijf jaar, gedurende dertig jaar, onderzocht. In de loop van de jaren zijn enkele deelnemers gestopt, verhuisd of overleden.

Voor de komende onderzoeksronde worden 155.000 deelnemers uitgenodigd. Deelnemers staan tijdens elke onderzoeksronde bloed en urine af, vullen vragenlijsten over hun leefstijl in en ondergaan allerlei metingen, zoals lengte, gewicht, bloeddruk. Ook wordt een hartfilmpje gemaakt.

De bijdrage van Lifelines-deelnemers heeft tot dusver al ruim driehonderd wetenschappelijke publicaties mogelijk gemaakt, die inzicht geven in hoe we gezonder oud kunnen worden.

De derde onderzoeksronde wordt georganiseerd in samenwerking met Certe, een organisatie voor medische diagnostiek. De eerste bezoeken zijn dan ook gepland bij de Certe-locatie aan het Damsterdiep in Groningen.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring