Navigatie overslaan

Bij­zon­der goed jaar voor Gro­ning­se zeehavens

De twee Groningse zeehavens - de Eemshaven en de haven van Delfzijl - hebben een recordjaar achter de rug, zo blijkt uit de jaarcijfers die havenbeheerder Groningen Seaports onlangs presenteerde. Ondanks de economisch moeilijke tijden steeg de goederenoverslag in beide havens met maar liefst 8,1 procent naar 8,7 miljoen ton. Geen enkele andere Nederlandse havenregio bereikte een groei van meer dan twee procent. Zo groeide de overslag in Rotterdam en Amsterdam met respectievelijk 1,7 en 1,6 procent.

Volgens Groningen Seaports-directeur Harm Post is de groei van de goederenoverslag voor een deel te danken aan de ingebruikname van de Vopak olieterminal. In de loop van het jaar heeft Vopak de elf tanks van 60.000 kubieke meter gevuld met oliegerelateerde producten als olie, diesel, benzine en kerosine. De opslagtanks dienen als strategische voorraden die kunnen worden aangesproken in tijden van schaarste, bijvoorbeeld door internationale politieke spanningen.

Naast de groei van de goederenoverslag wist Groningen Seaports in 2012 ook weer behoorlijk wat bedrijventerrein uit te geven. Van tevoren werd gerekend op 9 hectare, maar uiteindelijk moest de havenbeheerder tevreden zijn met 6 hectare verkochte grond.

De investeringen in de infrastructuur in en om de noordelijkst gelegen industriehavens van Nederland gingen in 2012 onverminderd door en ook de komende jaren zal de investeringsdrang niet afnemen. Zo zullen er miljoenen worden geïnvesteerd in de infrastructuur van de Eemshaven. Met onder andere de verlenging van de Beatrixhaven en de aanleg van een helikopterlandingsplaats moet de Eemshaven in de toekomst een uitvalsbasis worden voor de offshore windindustrie. Daarnaast staat dankzij het doortrekken van de spoorlijn vanuit Roodeschool naar de Eemshaven de uitbreiding van het (personen)vervoer via de Eemshaven op het programma van Groningen Seaports.

In Delfzijl gaat de meeste aandacht de komende jaren naar de verdere aanleg van het zuidelijke gedeelte industriegebied Oosterhorn in Delfzijl, de groenomzoming van een gedeelte van de Oosterhorn en de bouw van 20 windmolens op de Schermdijk door Eneco.

www.groningen-seaports.com

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring