Navigatie overslaan

BioMCN gaat groen gas afne­men van Sui­ker Unie

De Suiker Unie, GasTerra en BioMCN hebben onlangs een intentieverklaring ondertekend om te komen tot een contract voor de overname van 10 miljoen kuub groen gas. Het groene gas wordt geproduceerd door Suiker Unie in Groningen. Dat gas wordt geïnjecteerd in het gasnetwerk. GasTerra zorgt door middel van groen gas-certificaten voor de logistiek en de levering van het gas aan BioMCN die het gas om gaat zetten naar 2e generatie bio-methanol, een belangrijke duurzame grondstof voor onder meer milieuvriendelijke (bio-)brandstoffen, plastic en verf.

Suiker Unie bouwt op dit moment een vergister op een terrein vlakbij de suikerfabriek in het Groningse Hoogkerk. Daarin wordt restafval van bieten, zoals bietenpuntjes en bladresten, verwerkt tot groen gas. Van 100.000 ton plantaardige reststromen, kan 10 miljoen kubieke meter groen gas worden gemaakt. Ook bij de fabriek in Dinteloord komt een dergelijke vergister. Daarmee wordt Suiker Unie een van de grootste groen gasproducenten van Nederland.

Het groene gas wordt gewoon in het gasnetwerk geïnjecteerd. Er loopt dus geen speciale leiding tussen beide fabrieken. Het certificaat biedt alle partijen de zekerheid dat de hoeveelheid gas die BioMCN gebruikt, ook daadwerkelijk bij Suiker Unie is geproduceerd.

In de komende tijd wordt het project verder uitgewerkt. Financiële details over de deal zijn nog niet bekend. Het is ook nog niet duidelijk hoeveel groen gas door BioMCN wordt afgenomen.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring