Navigatie overslaan

Blau­we­stad krijgt STOP­con­tact: bank met oplaad­pun­ten langs fiets­pad van zonnepanelen

In Blauwestad komt een erg bijzondere bank in de openbare ruimte te staan. In het unieke stuk straatmeubilair zijn namelijk verschillende oplaadpunten te vinden die te gebruiken zijn voor elektrische fietsen, smartphones en tablets. De stroom is afkomstig van de SolarRoad Kit, een stuk fietspad van zo’n tien vierkante meter met ingebouwde zonnepanelen.

Het STOPcontact is een multifunctionele bank die bestaat uit een slimme en groene combinatie van producten van drie partijen: SolaRoad, Dr. Ten en deFine-it. De door de SolaRoad Kit opgewekte energie wordt opgeslagen in twee zeezout-accu's. Deze accu's zitten verpakt in de multifunctionele bank van gerecycled materiaal. De bank heeft een fietsenrek, vier stopcontacten en is voorzien van een digitaal informatiescherm. De technologie in de bank wordt door deFine-it met elkaar verbonden.

De provincie Groningen is de eerste die gebruikmaakt van de SolaRoad Kit. Dit systeem bestaat uit vier elementen die samen een stuk fietspad vormen. In de elementen zijn zonnepanelen ingebouwd die samen zo’n 3500 kWh per jaar aan stroom opwekken, ongeveer genoeg voor het energieverbruik van een gemiddeld huishouden.

De mogelijkheden van het ‘zonnewegdek’ zijn eindeloos. Het opladen van elektrische fietsen en apparaten zoals in Groningen is er slechts één van. Volgens de ontwikkelaars kan het systeem ook energie leveren voor wegverlichting en – verwarming of een wifi-verlichting en is het zelfs mogelijk om als winkelier je etalage te verlichten met een SolaRoad-kit voor je deur.

Het STOPcontact in Blauwestad wordt in april 2017 geplaatst.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring