Navigatie overslaan

Boo­m­ing busi­ness in de Eemshaven

Het gaat nu echt WAUW! in de Eemshaven. Het gebied tussen Delfzijl en de Eemshaven is momenteel een van de gebieden in Nederland waar het echt ‘booming business’ is. Wie een kijkje neemt in het industriegebied bij de Eemshaven ziet vrachtwagens en cementauto’s af en aan rijden. Grote hei-installaties stampen palen de grond in en schepen brengen bouwmateriaal de haven in. De bouw van grote elektrische centrales van Nuon en RWE is begonnen. Inmiddels zijn ook de voorbereidingen getroffen voor een nieuwe centrale van Eemsmond Energie (Advanced Power). Dat heeft ervoor gekozen om hier de meest efficiënte en milieuvriendelijke technologie voor gasturbines ter wereld te gebruiken met een beoogde capaciteit van 1200 MW. Wanneer straks de bouw helemaal op stoom is zijn er duizenden bouwvakkers actief op deze grootste bouwplaats van heel Nederland.

Tientallen jaren heeft de ontwikkeling van de Eemshaven gestagneerd. Maar het lange wachten is nu ruimschoots beloond want de Eemshaven ontwikkelt zich nu snel als energiehaven. En omdat er straks vier elektrische centrales zijn gevestigd – er staat er nu al een van Electrabel – is er straks volop energie beschikbaar. Ook afkomstig van de hoogste windmolens van Nederland die er zijn geplaatst. Daarom hebben in het kielzog van die centrales zich bedrijven in de Eemshaven gevestigd als Google, die er enorme servers heeft geplaatst.

Naar verwachting wordt er in de Eemshaven over een paar jaar circa 7500 MW aan energie geproduceerd, ruim voldoende om de helft van heel Nederland van stroom te voorzien. Met recht dus dé energy port van Nederland, misschien wel van Noordwest Europa.

Bedrijvigheid

De Eemscentrale van Electrabel (twee gasgestookte centrales van totaal 2400 MW) bepaalt al jarenlang de skyline met haar imposante turbines. Maar die skyline is nu dus nadrukkelijk aan het veranderen. NorNed (joint venture van het Noorse Statnett en het Nederlandse Tennet) heeft een groot converter station met een capaciteit van 740 MW gerealiseerd, waar via een directe kabelverbinding stroom wordt uitgewisseld tussen Noorwegen en Nederland, een dubbelzijdige back up. Voorts heeft TCN Eemsdelta er inmiddels een groot datacenter gebouwd met Google als grootste afnemer. Nuon is inmiddels bezig met de bouw van een multifuel energiecentrale met een capaciteit van 1200 MW, waar door middel van kolen, biomassa en gas energie wordt geproduceerd. Met de bouw van de centrale is een bedrag van ongeveer 1,5 miljard euro gemoeid. En Tennet bouwt een schakelstation om de geproduceerde stroom op het net om te kunnen zetten.

RWE

Woensdag 17 december 2008 heeft de Duitse energieleverancier RWE met Groningen Seaports een contract getekend voor een 54 hectare groot terrein op het bedrijventerrein Energy Park Eemshaven. RWE bouwt hier een superkritische poederkoolcentrale met een capaciteit van 1600 MW. Inmiddels zijn de bouwwerkzaamheden begonnen. Met de investering is een bedrag van ruim 2,2 miljard euro gemoeid.

Naar verwachting zal het de komende jaren nog zeer druk zijn met de nieuwbouwactiviteiten. Over twee jaar ziet het gebied er in elk geval compleet anders uit, en zal ook de skyline van het gebied ingrijpend zijn veranderd.

Klik hier voor het videoverslag

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring