Navigatie overslaan

Bouw nieu­we kabel­fa­briek voor TKF in Eemshaven

De bouw van de nieuwe kabelfabriek in de Eemshaven, van Twentse Kabelfabriek (TKF), vordert gestaag. De fabriek wordt gebouwd door Dura Vermeer en Friso Bouwgroep. In de fabriek wordt vanaf 2024 jaarlijks 1200 kilometer aan elektriciteitskabel geproduceerd. De kabels zijn bedoeld om windmolenparken op zee met elkaar te verbinden.

De verwachting is dat de fabriek eind dit jaar klaar is. Er worden dan zogenoemde inter-array zeekabels gemaakt, die de windturbines van offshore windparken onderling met elkaar verbinden. De fabriek levert 100 tot 150 arbeidsplaatsen op.

De fabriek krijgt een fors hogere productiecapaciteit dan de bestaande faciliteit in Lochem, zo meldt TKF. De fabriek komt op een terrein van zo’n 7 hectare groot, aan de zware ladingskade in de Beatrixhaven. 

CEO Alexander van der Lof meldde eerder al aan het Dagblad van het Noorden dat de vraag naar kabels enorm is toegenomen, nu er steeds meer windparken op zee worden aangelegd. “De vraag is explosief gestegen, we kunnen onze producten zo kwijt. Nederland, België, Denemarken en Duitsland hebben afspraken gemaakt over de bouw van tien keer zoveel windparken als er nu staan. De elektrificatie van de energievoorziening gaat heel erg hard. Straks krijg je ook een toename van elektrische auto’s.”

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring